υνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο ύψος του χωριού Νίψα, στην Αλεξανδρούπολη, με τις φλόγες να έχουν τυλίξει δασικές εκτάσεις στην περιοχή. Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς, είπε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί κάπως αλλά ακόμα πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.
«Η περιοχή είναι πάρα πολύ δύσβατη. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς, επισημαίνοντας πως το πύρινο μέτωπο εκτείνεται στα πέντε χιλιόμετρα. Μετά τα μεσάνυχτα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν το ένα μέτωπο της φωτιάς, επικεντρώνοντας πλέον τις προσπάθειές τους στο δεύτερο μέτωπο.
Οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ωστόσο μέχρι και τη μία μετά τα μεσάνυχτα, δεν είχε κριθεί σκόπιμο να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση εκκένωσης.
Ο κ. Πέτροβιτς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε κάθε ημέρα πυρκαγιά, καθώς σε 10 μέρες εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές. «Όταν βλέπεις για ένα χρονικό διάστημα φωτιές σε διάφορα σημεία του νοτίου Έβρου, βρίσκεις και κατασκήνωση από διερχόμενους μετανάστες σε κάποια από αυτές τις φορές, βρήκαμε και σημάδια κάλυψης φωτιά που είχαν βάλει με χώμα, είναι προς προβληματισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Η κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη, με 56 πυροσβέστες και 11 οχήματα να επιχειρούν στο σημείο.
Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νίψας. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι μπήκαν 10 φωτιές τις τελευταίες ημέρες
Ο κ. Πέτροβιτς πάντως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε κάθε ημέρα πυρκαγιά. «Όταν βλέπεις για ένα χρονικό διάστημα φωτιές σε διάφορα σημεία του νοτίου Έβρου, βρίσκεις και κατασκήνωση από διερχόμενους μετανάστες σε κάποια από αυτές τις φορές, βρήκαμε και σημάδια κάλυψης φωτιά που είχαν βάλει με χώμα, είναι προς προβληματισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, δηλώνει από το σημείο της πυρκαγιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά και σε δύο μέτωπα, με το κυρίως μέτωπο προς το φράγμα του Διποτάμου, στην περιοχή του Δρυμού. Οι δυνάμεις, χωματουργικά και πυροσβεστικά μηχανήματα βρίσκονται στο δρόμο προς το φράγμα του Διποτάμου προκειμένου ν’ αναχαιτίσουν εκεί τις φλόγες. Παράλληλα, χωματουργικό μηχάνημα επιχειρεί και στο δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, στο ρέμα του “Καβουρατζή”. Σε ότι αφορά τη βλάστηση, σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχει ποικιλομορφία, δρυοδάσος, φυτείες ακακίας και αγροτικές καλλιέργειες».
Πηγή: Flash.gr