Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα έλεγα γρίφος πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας από τις βραδυνές ώρες της Τρίτης, καθώς ακόμα και τα προγνωστικά μοντέλα δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους για την πορεία του.
Παρότι πρόκειται για μια ατμοσφαιρική διαταραχή που δεν θα έχει βάθυνση, ούτε ιδιαίτερα χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του, σε σχέση με τα προηγούμενα βαρομετρικά συστήματα που είχαν επηρεάσει τη χώρα, εντούτοις η αργή κίνηση και παράλληλα η στασιμότητά του στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου, είναι αρκετά ώστε να έχουμε σημαντική συσσώρευση υδρατμών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, εξαιτίας των αυξημένων ποσοστων υγρασίας από την επικράτηση του νοτιοδυτικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια.
Η παγίδα στη συγκεκριμένη ατμοσφαιρική διαταραχή που την καθιστά εν δυνάμει επικίνδυνη για κάποιες περιοχές, είναι η πιθανότητα δημιουργίας ζωνών σύγκλισης, ικανών να προκαλέσουν φαινόμενα με αρκετή δυναμική και μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα θα έχουμε αρκετά ασταθείς αέριες μάζες, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές να έχουμε φαινόμενα με αρκετή ένταση κι έντονη κεραυνική δραστηριότητα.
Οι περιοχές λοιπόν που πιθανότατα να δεχτούν αρκετό όγκο νερού με αυξημένο κίνδυνο να δουν έστω και σε τοπικό επίπεδο πλημμυρικά επεισόδια είναι :
1. Δυτική Ελλάδα ( μεγάλη προσοχή σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο ) τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
2. Δυτική Στερεά ( προσοχή σε Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Ναύπακτο, Μεσολόγγι ) τις πρωινές ώρες μέχρι και το μεσημέρι.
3. Δυτική και Νοτιοδυτική Πελοπόννησος( κυρίως Πάτρα και Πύργο – Μεγάλη προσοχή στην Καλαμάτα ).
4. Βορειοανατολική Πελοπόννησος ( Κόρινθος, Κιάτο ) κυρίως τις απογευματινές ώρες.
5. Στερεά Ελλάδα ( η Αττική είναι υποψήφια για πολλή ισχυρή καταιγίδα τις απογευματινές ώρες ).
6. Νομός Φθιώτιδας
7. Νομός Μαγνησίας
8. Κυκλάδες ( κυρίως στις βόρειες και δυτικές θα είναι τα πιο έντονα φαινόμενα )
9. Κρήτη ( μεγάλη προσοχή σε Χανιά κι Ηράκλειο ).
10. Χαλκιδική
11. Θεσσαλονίκη
12. Θράκη
13. Θεσσαλία
14. Εύβοια
Να επισημάνω φυσικά ότι δεν είναι απαραίτητο οι προαναφερθείσες περιοχές να έχουν όλες ανεξαιρέτως έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο καλό είναι να υπάρχει προσοχή ακόμα κι αν δεν συμβεί τίποτα το έντονο κι επικίνδυνο σε κάποιες από αυτές,μιας και τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν διαφορετική πορεία το καθένα.
Χιόνια θα έχουμε πιθανότατα μόνο στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και του Ολύμπου, ενώ η πιθανότητα ψυχρής εισβολής από την Ευρώπη παραμένει ακόμα μικρή. Παρά ταύτα η χαμηλή ταχύτητα του συστήματος θα γίνει η αιτία να έχουμε κατά διαστήματα βροχές μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ η στροφή των ανέμων σε βόρειους θα επιστρέψει τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.
Καλημέρα!!!
Επιμέλεια: Μαρία Φραγκούλη