“Το κράτος παραχωρεί ένα τρίμηνο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ της τάξης των 399 ευρώ…”
Με την ανεργία για τουλάχιστον 6 μήνες έρχονται αντιμέτωποι οι εποχικοί πυροσβέστες όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ,ενώ την ίδια στιγμή τα καλοκαίρια κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά παλεύοντας με τις φλόγες.
Όπως αναφέρουν Εποχικοί Πυροσβέστες Ελλάδος:
«Το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να καλύψει πάγιες ανάγκες κατά την αντιπυρική περίοδο, προσλαμβάνει για πέντε συνεχόμενα έτη συμβασιούχους Πυροσβέστες με διάρκεια απασχόλησης 6 μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου κάθε έτους έως και την 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο έχει εισαχθεί με διαγωνισμό πρόσληψης υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εκπαιδεύτηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα και οι αρμοδιότητες του δεν διαφέρουν επ’ουδενί από εκείνες του μόνιμου προσωπικού. Τι γίνεται όμως μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου ;
Οι Εποχικοί Πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία για τους επόμενους έξι μήνες. Το κράτος τους παραχωρεί ένα τρίμηνο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ της τάξης των 399 ευρώ (!!!) Τόσο αξίζουν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που δίνουν κάθε χρόνο αντιμέτωποι με τις φλόγες, ώστε να διαφυλάξουν την ανθρώπινη ζωή και περιουσία των πολιτών. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για εκείνους, αφού πέραν από το γεγονός ότι η εύρεση εργασίας είναι αδύνατη λόγω του Covid-19 αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι εργοδότες δύσκολα παραχωρούν θέση εργασίας για μόνο 6 μήνες, πολλώ δε μάλλον το χειμώνα, αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της υπολειτουργίας του ΟΑΕΔ εξαιτίας της πανδημίας.
Πολλοί Συμβασιούχοι Πυροσβέστες λάβαν ενημέρωση ότι η πρώτη δόση του επιδόματος ανεργίας θα καθυστερήσει έως και 3 μήνες! Το κράτος σιωπά και ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει και τον χειμώνα εργασία παρατείνοντας τις συμβάσεις των εποχικών, επέλεξε να λύσει τις συμβάσεις τους εν μέσω πανδημίας αφενός και αφετέρου την ίδια μέρα και ώρα που η Σάμος πλήττονταν από τον φονικό σεισμό που κόστισε τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας και η ανάγκη Πυροσβεστικού Προσωπικού ήταν άκρως απαραίτητη τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι όμως μόνο οι σεισμοί. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να έδωσε παράταση στην αντιπυρική περίοδο η οποία αν και τελείωσε προ δύο μηνών, οι δασικές πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη σταματήσει. Οι δασικές πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους καμένα δάση με αποτέλεσμα οι καταιγίδες να φέρουν πλημμύρες.
Τα τροχαία ατυχήματα επίσης δεν έχουν σταματημό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για να μπορέσει το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις, πρέπει εκτός από νέους Πυροσβεστικούς σταθμούς που ιδρύει ανά την Ελλάδα, να μπορέσει και να τους επανδρώσει με νέο προσωπικό και όχι “ξεσπιτώνοντας” τους ήδη υπάρχοντες Πυροσβέστες μεταθέτοντας τους. Ήδη παρατηρούνται πολλές ελλείψεις Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και σύμφωνα με μια πρόσφατη στατιστική έρευνα, της «Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος», ο μέσος όρος ηλικίας των Μόνιμων Πυροσβεστών για το 2020 είναι τα 45 έτη.
Πως είναι δυνατόν σε ένα μάχιμο σώμα να απουσιάζουν οι πιο μάχιμες ηλικίες των 23 έως 39 ετών, ένα ηλικιακό κενό το οποίο θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν οι Εποχικοί Πυροσβέστες όπου ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 27 έτη. Άραγε το κράτος έχει σκοπό να μας “γεράσει” πριν μας αποκαταστήσει, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο; Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας και όπως ορθώς έχουν ενισχυθεί τα υπόλοιπα με έκτακτο προσωπικό λόγω αυξημένης ανάγκης, το ίδιο οφείλει να γίνει και για το Πυροσβεστικό Σώμα (που επιχειρεί μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση του Covid-19), πριν η ανάγκη γίνει ακόμα πιο επιτακτική».
neakriti.gr