Για τις δράσεις που υλοποιεί η Πυροσβεστική, ώστε να κυλήσει ομαλά η αντιπυρική περίοδος, μίλησε στο zarpanews.gr και την Ευτυχία Πενταράκη ο υποστράτηγος Ιωάννης Σταμούλης, Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Ο κ. Σταμούλης επισήμανε ότι στην Κρήτη σύντομα θα έρθουν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ οι ίδιοι οι πυροσβέστες είναι έτοιμοι για τη φετινή πρόκληση:
“Τις επόμενες μέρες περιμένουμε δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που θα σταθμεύουν το ένα στα Χανιά και το άλλο στο Ηράκλειο. Είμαστε σε επαφές και με τη στρατιωτική διοίκηση του νησιού και όσον αφορά τον εφοδιασμό ενός Chinook με κάδο ώστε να λειτουργήσει ως πυροσβεστικό. Επίσης θα έχουμε τη βοήθεια του ελικοπτέρου στη Σάμο, όπου είναι η έδρα μου και έχει το πεζοπόρο τμήμα. Αν χρειαστεί, μπορούμε μέσα σε μια ώρα να είμαστε στην Κρήτη. Από την 1η Μάη έχουμε τους εποχικούς συναδέλφους μαζί μας, το πεζοπόρο τμήμα στο Ηράκλειο είναι έτοιμο, τα εποχικά κλιμάκια που είχαν ιδρυθεί, έχουν επαναλειτουργήσει.”
Ο κ. Σταμούλης είπε ακόμα πως αν χρειαστεί, μπορούν να συνδράμουν και άλλα μέσα από τη μητροπολητική Ελλάδα:
Έχει γίνει προμήθεια περισσότερων ελικοπτέρων στη χώρα συν κάποια ειδικά υδροπλάνα που έχουν δυνατότητα πυρόσβεσης και θα είναι υποβοηθητική όπου έχει πυρκαγιά. Aυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια εφεδρεία αν χρειαστούν πάνω από δύο ελικόπτερα σε κάποια φωτιά.”
Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη καθώς οι φορείς της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, δεν έχει υλοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες δράσεις:
“Έχουμε χτυπήσει εγκαίρως το καμπανάκι στην αυτοδιοίκηση, το δασαρχείο, τις αρχαιολογικές αρχές και τους έχουμε επισημάνει ότι πρέπει να καθαρίσουμε και να ανοίξουμε αντιπυρικές ζώνες. Οι πολίτες έχουν την υποχρέωση να καθαρίσουν τα χωράφια τους ή τα οικόπεδα που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις από ξερόχορτα και υπολείμματα κλαδέματος. Πολλοί δήμοι έχουν αργήσει να συμμορφωθούν με το σχέδιο «Ιόλαος» που προβλέπει την προετοιμασία των οικισμών σε περίπτωση προληπτικής απομάκρυνσης. Αυτό προβλέπει πως όταν ο υπεύθυνος πυροσβέστης συστήνει στον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη την προληπτική απομάκρυνση σε κάποιες περιοχές, αυτοί πρέπει να έχουν έτοιμο το σχέδιο που θα λέει πώς, με ποια μέσα θα πάρουμε τους ανθρώπους και πού θα τους πάμε. Και σε πολλές περιπτώσεις αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.”
Ο συντονιστής της Π.Υ. είπε ακόμα, ότι υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή χρέωσης για διασώσεις ανθρώπων, μόνο όμως σε περιπτώσεις όπου τα θύματα δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας. Προς το παρόν πάντως, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβληθεί:
“Για όσους ασχολούνται με σπορ όπως οι αναρριχήσεις ή η ορειβασία, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ότι είναι σωματικά ικανούν και ότι ξέρουν που πάνε. Για κάποιον που μπορεί να μην είχε καλό παπούτσι, το ελληνικό δημόσιο κινητοποιεί μεσ στη νύχτα 16 ανρώπους από δύο πόλεις και δεν είναι θέμα κόστους. Όλοι αυτοί όμως δεν θα μπορούν να συμβάλουν σε κάποια άλλη σοβαρή υπόθεση, αν συμβεί ταυτόχρονα.
Θα πρέπει ο καθένας να δηλώνει ποιος είναι και που πάει, ώστε κάποιος να τον έχει στον νου του και οι φορείς διαχείρισης των φαραγγιών θα πρέπει να το ακούσουν και να βάλουν κάποιους κανόνες. Το Λιμενικό Σώμα, αν με απαγορευτικό πάρεις το σκάφος σου και χρειαστείς διάσωση, η οποία είναι και πανάκριβη, στέλνει κοστολόγιο μετά. Ε, νομίζω ότι είναι ώρα και για εμάς, να γίνεται κάτι αντίστοιχο.”