Σχετικά τον εντυπωσιακό και οργανωτικό τρόπο λειτουργίας των Ρουμάνων Πυροσβεστών που ήρθαν για βοήθεια στο μέτωπο της Ευβοίας, ειπώθηκαν πολλά και διθυραμβικά σχόλια τις τελευταίες ημέρες από πολίτες και αιρετούς της τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν καμία σχέση με το Πυροσβεστικό αντικείμενο.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τόσο την Ρουμάνια όσο και τις άλλες χώρες για την αλληλεγγύη και την σημαντική τους βοήθεια στην Ελλάδα, για την κατάσβεση των πυρκαγιών, στην πύρινη λαίλαπα που πλήττει την Ελλάδα εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει όλον τον πλανήτη.
Σε τέτοιες καταστάσεις, κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή είναι αποδεκτή και αναγκαία, καθώς η κατάσταση υπερβαίνει τα όρια του Ελληνικού μηχανισμού κατάσβεσης.
Πραγματικά οι ξένες αποστολές πυρόσβεσης που αποστάλθηκαν στην Ελλάδα είναι υποδειγματικές, οργανωμένες και αυτάρκεις, όπως και Ελληνικές αποστολές όσες φορές κλήθηκαν να παρέχουν την βοήθειά τους στο εξωτερικό.
Το να εκθειάζουν κάποιοι όμως με υπερβολές στα ΜΚΔ και στα ΜΜΕ μόνο τις ξένες αποστολές, την στιγμή που οι Έλληνες Πυροσβέστες απ’ όλη την Ελλάδα βρίσκονται συνεχόμενα 24ωρα στα πύρινα μέτωπα, με ελλιπές χρόνο ξεκούρασης, με κομμένες άδειες, με αφημένες τις οικογένειές τους δεξιά και αριστερά, χωρίς υποδομές κατασκηνώσεων για τα παιδία τους, ενεργώντας συνεχώς πάνω όρια τους από το ένα μέτωπο μετά το άλλο, προσπαθώντας να κάνουν το βέλτιστο δυνατό για τους συμπολίτες τους σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι άκομψο και δημιουργεί αν μη τι άλλο ένα αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης!
Σαφώς οι αποστολές όπως μας ενημερώνουν συνάδελφοι που συνεργάστηκαν μαζί τους λειτουργούν υποδειγματικά και οργανωμένα και σαφώς έχουμε να πάρουμε πολλά από αυτούς, όπως και αυτοί έχουν να πάρουν πολλά από εμάς και από την πολυετή εμπειρία μας στις δασικές πυρκαγιές, καθώς αποτελούμε ένα από τα μεσογειακά κράτη με την μεγαλύτερη εμπειρία λόγω του μεγάλου αριθμού των δασικών πυρκαγιών διαχρονικά.
Για παράδειγμα θα αναφέρουμε το ωράριο εργασίας της συγκεκριμένης αποστολής, η οποία εργάζεται ένα 12ωρο το 24ωρο σε δύο ομάδες των 6 ωρών η κάθε μία και στο τέλος της ημέρας αποσύρονται για ανάπαυση. Αντίθετα ο έλληνας πυροσβέστης τις ημέρες αυτές δουλεύει ένα 24ωρο και ένα 24ωρο είναι σε ανάπαυση και για να μεταβεί στην υπηρεσία του από και προς το μέτωπο διανύει τουλάχιστον 4 ώρες διαδρομής.
θα μπορούσαμε λοιπόν να εξετάσουμε την υιοθέτηση ενός καλύτερου ωραρίου εργασίας στο μέτωπο, όμως ερώτημα αποτελεί εάν σε τέτοιες πρωτοφανείς συνθήκες μπορεί να υιοθετηθεί ένα τέτοιο ιδανικό ωράριο και για τον Έλληνα πυροσβέστη. Το σίγουρο είναι ότι για να εφαρμοστούν και σε εμάς, παρόμοια ωράρια εργασίας, απαιτείται επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμός και υποδομές τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν στο μέλλον!
Το κάθε κράτος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του, τις κλιματολογικές συνθήκες , το ανάγλυφο, την χλωρίδα του, της οικονομικές δυνατότητες κλπ, προωθεί και εξελίσσει μοντέλα κατάσβεσης που θεωρεί παραγωγικά για την περίπτωση του.
Τα μοντέλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να “κουμπώνουν” σε αλλά κράτη. Μπορούν όμως να εμπεριέχουν τακτικές και στοιχεία ενδιαφέροντα και αξιόλογα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται και να χρησιμοποιηούνται εάν κριθούν αποτελεσματικά στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται το τελευταίο διάστημα η ΓΓΠΠ και το Πυροσβεστικό Σώμα, με την προμήθεια σύγχρονου πυροσβεστικού εξοπλισμού, drones, των κινητών επιχειρησιακών κέντρων Olympus, το μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης και συντονισμού του πυροσβεστικού στόλου Engage, τα πολλαπλά τύπου ενοικιαζόμενα και ιδιόκτητα αεροσκάφη, την τροποποίηση του πεπαλαιωμένου θεσμικού πλαισίου, τη θέσπιση διοικητικών προστίμων και στην περίπτωση των πυρκαγίων, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας κλπ.
Μεγάλα προβλήματα συνεχίζουν να αποτελούν, το απαρχαιωμένο προβληματικό ασύρματο σύστημα επικοινωνίας, το συνεχές ωράριο εργασίας χωρίς αναπαύσεις και άδειες, τόσο του προσωπικού των Υπηρεσιών, όσο και για των ιδίων του Διοικητών , το οποίο λόγω Covid19, πλημυρών και λοιπών φυσικών καταστροφών, πλέον επεκτάθηκε από την αντιπυρική περίοδο σε όλο το έτος και τέλος η υπερβολικά συσσωρευμένη απλήρωτη υπερεργασία και οι συσσωρευμένες αδιάθετες άδειες των προηγούμενων ετών.
Είναι λοιπόν απαραίτητο για λόγους σεβασμού, αν μη τι άλλο να αποφεύγεται να δημιουργείται ένα αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης στους Πυροσβέστες, καθώς όταν γυρνάνε από το μέτωπο στα σπίτια τους μαθαίνουν ότι η αυτοθυσία τους και κούραση τους απαξιώνεται, από άστοχες αναρτήσεις , κριτική και συγκρίσεις του τρόπου εργασία τους και της αποτελεσματικότητά τους με αυτόν των ξένων αποστολών.
Μην απαξιώνετε του Έλληνες πυροσβέστες έστω και αυτό γίνεται χωρίς πρόθεση!
Πηγη: Zago.Gr – Finance,insurance,Pension, Fire Rescue & Security Forces Articles