Την άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου πυροσβεστικού σταθμού στην Πάτρα εκφράζουν οι συνδικαλιστές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τονίζοντας ότι είναι ένα καίριο ζήτημα που έχει να κάνει με την αναβάθμιση και των ενίσχυση των δομών της.
Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί εδώ και χρόνια από τους πυροσβέστες που έχουν δει την ανάγκη αυτή εξαιτίας της αυξημένης επικινδυνότητας της περιοχής, αλλά και της αύξησης των υπηρεσιακών αναγκών.
Για το ζήτημα αυτό υπάρχει και σχετική δέσμευση από τον πρώην πλέον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τον Φεβρουάριο του 2020, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως εξηγούν κύκλοι των συνδικαλιστών της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή λειτουργεί επί της ουσίας μόλις ένας πυροσβεστικός σταθμός.
Για την ακρίβεια ο πυροσβεστικός σταθμός στην οδό Μαξίμου είναι ο μοναδικός μάχιμος που υπάρχει στην Πάτρα. Καλύπτει τις ανάγκες της νότιας πλευράς της Πάτρας, αλλά στην πράξη μία αρκετά μεγαλύτερη γεωγραφική επικράτεια.
Στο κτίριο επί της οδού Μπιζανίου 3, όπου στεγάζεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, βρίσκεται μόλις ένα περιπολικό το οποίο επιχειρεί στην ανατολική πλευρά της Πάτρας, αυτό όμως προφανώς δεν συνιστά οργανωμένο Πυροσβεστικό Σταθμό.
Υπάρχει επίσης στο λιμάνι ένας λιμενικός σταθμός ο οποίος όμως παρεμβαίνει μόνο σε συμβάντα στη θάλασσα και συγκροτείται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχουν ασφαλώς και οι εγκαταστάσεις της 6ης ΕΜΑΚ στη νέα εθνική οδό η οποία επεμβαίνει μόνο σε ειδικά περιστατικά.
Οι φωτιές που έδειξαν το μεγάλο κενό
Ο ένας μάχιμος πυροσβεστικός σταθμός που υπάρχει για την Πάτρα, σε μία περιοχή μεγάλης γεωγραφικής επικράτειας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και μάλιστα κάτω από τέτοιες συνθήκες σαν και αυτές που φάνηκαν το καλοκαίρι λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το κενό αυτό για την Πάτρα, αλλά και γενικότερα η υποστελέχωση των υπηρεσιών στη Δυτική Ελλάδα φάνηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη φωτιά που ξέσπασε στην Πάτρα, καίγοντας σπίτια και περιουσίες στο Σούλι, στην Καρυά και στην Ελεκίστρα.
Όλα ξεκίνησαν από μία φωτιά σε ξερόχορτα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν αφιερωθεί στο να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην Δροσιά της Τριταίας.
Στις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα
Ο νέος πυροσβεστικός σταθμός της Πάτρας θα ενισχύσει σημαντικά το έργο της υπηρεσίας, δυναμώνοντας το σώμα τόσο στον τομέα της αύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, όσο και στον τομέα της πρόληψης των φωτιών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα γεωγραφικά δεδομένα, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία ανάλυσης των παρελθόντων ετών, ανήκει σε αυτές που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία της μεγάλης επικινδυνότητας από πλευράς εκδήλωσης φωτιάς και πυρκαγιών.
Πηγη:patrasevents.gr