Γυναίκες Πυροσβέστες – Αρχοντία Σερέτη η Θεσσαλονικιά αντιπύραρχος στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Η ιστορία της Αρχοντίας Σερέτη, μίας δυναμικής πυροσβέστριας και μητέρας, που σπάει στην πράξη τα στερεότυπα στις συνειδήσεις και τη… γλώσσα.
Γυναίκες πυροσβέστες στην Ελλάδα υπάρχουν και ξεχωρίζουν. Όπως υπάρχει και γυναίκα αρχιπύραρχος στο Πυροσβεστικό Σώμα και πύραρχοι και αντιπύραρχοι. Ιδίως όμως στα χαμηλότερα αξιώματα και στους απλούς πυροβέστες έχει φυσήξει ένας αέρας ανανέωσης. «Αλλάζουν οι καιροί», επιβεβαιώνει και μία από τις 37 αντιπύραρχους γενικών καθηκόντων που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, η Αρχοντία Σερέτη. «Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν πια το Σώμα».
Η Αρχοντία Σερέτη, με καταγωγή από το Δοξάτο Δράμας αλλά μόνιμη κάτοικος Θεσσαλονίκης, είναι αντιπύραρχος και υπηρετεί στο Γραφείο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται στην περιοχή της 25ης Μαρτίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έπειτα από 21 χρόνια στο Σώμα και αρκετές μεταθέσεις από την Ξάνθη στην Καβάλα και από την Κέρκυρα στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει περήφανα ότι αγαπά τη δουλειά της και υποστηρίζει πως «οι γυναίκες πάντα μπορούσαν να κάνουν τo οτιδήποτε αλλά τώρα τους δίνεται η ευκαιρία και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να το πράξουν».
Έτσι απαντά και στη γνωστή ερώτηση «πόσοι άνδρες πυροσβέστες επιχείρησαν σε μία φωτιά». «Είναι το γνωστό κείμενο που έχουμε στο μυαλό μας, για εμάς οι άνδρες είναι οι μονάδες που επιχείρησαν, εννοούμε ο/η πυροσβέστης. Απλώς είναι ακόμα ένα στερεοτυπικό κατάλοιπο της γλώσσας», σχολιάζει χαμογελώντας.
Είναι όμως μόνο κατάλοιπο λόγω κεκτημένης ταχύτητας και συνήθειας; Η Αρχοντία Σερέτη θυμάται τις δικές της πρώτες ημέρες στο Σώμα και συμπεραίνει ότι «στην Πυροσβεστική από τις πρώτες κιόλας ημέρες δεν τους ένοιαζε αν είσαι γυναίκα ή άνδρας, αλλά να κάνεις σωστά τη δουλειά σου». «Δεν έχω να θυμηθώ κάποιο σεξιστικό ή υποτιμητικό σχόλιο. Οι άνδρες στο Σώμα σέβονται τις γυναίκες και ειδικά αυτές που σέβονται τη δουλειά τους και δουλεύουν σκληρά», σημειώνει για να προσθέσει ότι η ίδια εισήλθε στο Σώμα ως βαθμοφόρος λόγω προκύρηξης τους ΑΠΣ μέσω ΑΣΕΠ που ζητούσε πτυχιούχους. «Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε άνετα να πυροδοτήσει το οποιοδήποτε σχόλιο καθώς δεν εξελίχθηκα από πυροσβέστης αλλά μπήκα αυτόματα ως ανθυποπυραγός, ο πρώτος βαθμός που ξεκινάμε. . Έπειτα έγινα υποπυραγός, πυραγός, επιπυραγός και αντιπύραρχος που είμαι τώρα εδώ και μία τριετία. Σε καμία από αυτές τις θέσεις δεν ένιωσα ότι με αντιμετώπιζαν ως παρία διότι είμαι γυναίκα, ποτέ δεν αμφισβήτησαν τις εντολές μου».
Η κ. Σερέτη τονίζει πως τα νούμερα αποδεικνύουν ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί επιλογή για όλο και περισσότερες γυναίκες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σχολή Πυροσβεστών της Πτολεμαΐδας στις τελευταίες έξι σειρές που μπήκαν, από το 2016 που ξεκίνησε η εισαγωγή των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων μέσω Πανελληνίων έως και το 2021, το 17,5% των εισαχθέντων είναι γυναίκες. «Είναι ένας μεγάλος αριθμός. Όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι παλαιότερα ήταν σε εφαρμογή η ποσόστωση 10% επί των προκηρυχθέντων θέσεων εργασίας, πράγμα που σήμαινε πως αυτομάτως ήταν περιορισμένες οι θέσεις που διεκδικούσαν οι ίδιες».
Όμως, σήμερα οι γυναίκες αλλά και όσοι επιθυμούν να καταταγούν στο Σώμα γνωρίζουν λίγο πολύ τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν. «Πλέον είναι πολλές οι σειρές που περιγράφουν την ημέρα ενός πυροσβέστη ή μίας πυροσβέστριας», σχολιάζει για να θυμηθεί μία ιστορία από την περιόδο που ακόμα το Σώμα προσελάμβανε μέσω προκυρήξεων. «Μία μέρα που είχαν έρθει αρκετοί υπηφήφιοι να καταθέσουν τα χαρτιά τους, είχε τύχει να γυρίσουν από ένα συμβάν πυροσβέστες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα. ‘Ηταν… μαύροι καθώς είχε μόλις τελειώσει η επιχείρηση. Όταν είδαν τη γυναίκα δύο κοπέλες που ήταν εκεί έφυγαν, γιατί δεν γνώριζαν ακριβώς περί τίνος πρόκειται», τονίζει ενώ καταλήγει ότι «το Σώμα έχει μεν καλή επαγγελματική αποκατάσταση αλλά είναι μία σκληρή δουλειά, με μεγάλο κόστος».
Θυμάται ορισμένες από τις πιο δύσκολες ημέρες της στο πεδίο, όπως τη φωτιά στη Θάσο, το καλοκαίρι του 2017. «Ήμουν θυμάμαι υπασπίστρια του Συντονιστή Βορείου Ελλάδος. Ήταν δύσκολο και σκληρό συμβάν», θα περιγράψει λακωνικά καθώς για την ίδια όλα τα περιστατικά είναι απαιτητικά. «Επιλέγω να κρατάω στον νου μου το τέλος, τη θετική έκβαση», θα πει και θα συμπληρώσει πως παρότι είναι δύσκολα τα περιστατικά στα δάση, η ίδια αγχώνεται περισσότερο όταν διακυβεύεται μία ανθρώπινη ζωή.
«Όταν είναι ένα συμβάν μεγάλης διάρκειας δεν μπορείς να ενεργείς πάνω στην εστία της πυρκαγιάς συνεχόμενα καθώς επέρχεται κόπωση, είτε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας είτε των ενεργειών που εκτελείς. «Εναλλασσόμαστε στο πεδίο σε βάρδιες έτσι ώστε και πιο αποτελεσματικοί να είμαστε αλλά και πιο ασφαλείς», συμπληρώνει.
Μία διπλή μάχη
Αυτή είναι μία πραγματικότητα που γνωρίζουν όλοι οι πυροσβέστες αλλά και οι βαθμοφόροι. «Όσοι δουλεύουμε στα Επιτελικά Γραφεία, είμαστε υποχρεωμένοι σύμφωνα με τον κανονισμό μας να εκτελούμε δύο με τρεις φορές τον μήνα μάχιμες υπηρεσίες, οι οποίες είναι 24ωρες. Εκτός αυτού όταν έχει συμβάντα και χρειάζονται ενισχύσεις από Αξιωματικούς πηγαίνουμε εμείς. Το καλοκαίρι πηγαίνουμε σε δασικά συμβάντα, κάνουμε περιπολίες αλλά συμμετέχουμε και στην εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου. Επίσης, τυχαίνει συχνά να μας φωνάξουν σε αστικά συμβάντα γιατί είμαστε σε επιφυλακή. Είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ετοιμότητα», περιγράφει η Αρχοντία Σερέτη.
Η κ. Σερέτη όμως όπως και πολλές γυναίκες πυροσβέστες αλλά και άνδρες, είναι γονιός, έχει δύο κορίτσια, στο γυμνάσια και στο λύκειο, ενώ ο σύζυγός της είναι δικαστικός και τώρα υπηρετεί στη Ρόδο. «Είναι δύσκολη καθημερινότητα αλλά τα παιδιά έχουν πλέον μάθει», σχολιάζει η ίδια. «Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό πάντα με τη φύση της δουλειάς μου βοηθάει στο να οικοδομώ καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα θετικό που επιλέγω να κρατήσω», προσθέτει.
Με αυτόν τον τρόπο η κ. Σερέτη κατάφερε να ισορροπήσει τη ζωή μίας πυροσβέστριας που πρέπει να είναι σε επιφυλακή συνεχώς με τον ρόλο της μητέρας. «Πλέον έχουμε βρει τη χρυσή τομή», θα πει. «Παλαιότερα ήταν πιο προβληματικό, ειδικά με τη μικρή μου. Όταν γυρνούσα από κάπου χρειαζόμασταν δύο με τρεις ημέρες ούτως ώστε να συνηθίσουμε και πάλι να συμβιώνουμε στο ίδιο σπίτι. Όμως, τότε επινοήσαμε το γνωστό παραμυθάκι ότι “η μαμά πάει να σώσει τον Μπάμπι το Ελαφάκι” και κάπως το διαχειριστήκαμε».
Πλέον, τα καλοκαίρια είναι τα πιο απαιτητικά και αυτό διότι, όπως λέει, είναι δύσκολο για τις κόρες της να διαχειριστούν ότι χάνεται η καλοκαιρινή τους ρουτίνα λόγω της φύσης της εργασίας της, όπως όταν θα πρέπει να φύγει άρον άρον από κοντά τους επειδή θα κοκκινήσει ο δείκτης επικινδυνότητας για φωτιά. «Δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι μπορεί να χαλάει η ρουτίνα τους λόγω της δουλειάς μου. Όταν δεν είναι μαζί μας και ο μπαμπάς τους, έχω πάντα σε ετοιμότητα φίλες και συγγενείς ούτως ώστε να κρατήσουν τα παιδιά εάν απαιτηθεί εκτάκτως να φύγω», συμπληρώνει.
«Μπορεί να μην ήμουν από αυτούς που ονειρεύονταν από μικροί να γίνουν πυροσβέστες αλλά την αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και δεν θα την άφηνα με τίποτα. Αγαπάω ακόμα και τα στραβά της. Την αγαπάω γιατί νιώθω ότι προσφέρω και ο άνθρωπος έχει ανάγκη να προσφέρει. Αυτό κάνει ο πυροσβέστης, προσφέρει ακόμα και αγάπη. Εγώ έχω πάρει πολύ αγάπη πάντως και από παιδάκια και από ενήλικες.
Αυτό θα επιλέξει να σημειώσει η Αρχοντία Σερέτη. Μία δυναμική αντιπύραρχος, μία στοργική μητέρα και σύντροφος και ακόμα μία γυναίκα που ισορροπεί με επιτυχία σε όλους αυτούς τους ρόλους.
796 γυναίκες πυροσβέστες στην Ελλάδα από τους 13.777 εργαζόμενους συνολικά
Οι αριθμοί δείχνουν τη σταδιακή αλλαγή σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν συνολικά 796 γυναίκες σε όλες τις βαθμίδες στη χώρα από τους 13.777 εργαζόμενους συνολικά.
Στο υψηλότερο αξίωμα στο οποίο εντοπίζεται γυναίκα στο Σώμα είναι αυτό της αρχιπυράρχου, που από τους 39 υπαλλήλους του Σώματος η μία είναι γυναίκα (η οποία είναι από τις πρώτες δύο που εισήχθησαν στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος).
Παράλληλα, τέσσερις γυναίκες υπηρετούν ως πύραρχοι γενικών καθηκόντων του Πυροσβεστικού Σώματος από τους 108 υπαλλήλους συνολικά και άλλες τέσσερις ως πύραρχοι ειδικών καθηκόντων(ΥΙ) από τους 16.
Σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε το πόσες γυναίκες κατέχουν το αξίωμα της Αντιπυράρχου. Φαίνεται, λοιπόν, πως σήμερα υπηρετούν στο Σώμα 37 γυναίκες αντιπύραρχοι γενικών καθηκόντων από τους 295 υπαλλήλους ενώ 28 γυναίκες πύραρχοι γενικών καθηκόντων βρίσκονται στο Σώμα από τους 267 υπαλλήλους στη θέση αυτή συνολικά.
Κατεβαίνοντας πιο κάτω στην κλίμακα εντοπίζουμε περισσότερες γυναίκες. Έτσι, στη θέση του πυρονόμου γενικών καθηκόντων υπηρετούν βρίσκουμε 141 γυναίκες από τους 2.406 υπαλλήλους ενώ οι 29 από τους 278 στη θέση του Πυροσβέστη είναι γυναίκες.
Είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως από το 2016 έως και το 2021 από τα 793 άτομα που μπήκαν στη Σχολή Πυροσβεστών οι 113 είναι γυναίκες. Παράλληλα, από τους 291 εισαχθέντες της Σχολής Αξιωματικών οι 38 είναι γυναίκες. Το ποσοστό των εισαχθέντων γυναικών μέσω Πανελληνίων ανέρχεται στο 17,5%.
Πηγη: voria.gr