Το 2021 η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Πάτρα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερα από 1.700 αστικά συμβάντα. 560 απ’ αυτά αφορούσαν παροχή βοήθειας, 326 απεγκλωβισμούς από ασανσέρ και πάνω από 830 αστικές πυρκαγιές. Το 2021 η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Πάτρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερα από 1.700 αστικά συμβάντα.Στοιχίζει σε ζωές η ενεργειακή φτώχεια-Οι πολίτες καίνε ότι βρουν.

Ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμα, προχωράει μέσα σε μια εν εξέλιξη ισχυρή ενεργειακή κρίση  και οι πολίτες, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης που και φέτος ξεκίνησε με τιμή πάνω από ένα ευρώ, αναζητούν εναλλακτικά μέσα για να ζεσταθούν. Πολλές φορές καταφεύγουν σε λύσεις αμφίβολης ασφάλειας. Εκατοντάδες φορές στο παρελθόν έχουν σημειωθεί απώλειες ζωών από ξυλόσομπες, μαγκάλια και άλλα παρόμοια μέσα θέρμανσης.

Τα στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια

Η ενεργειακή φτώχεια είναι η κατάσταση ενός νοικοκυριού που αδυνατεί να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και τη χρήση οικιακών συσκευών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2020 το 28,9% (δηλαδή 3.043.869 άνθρωποι) του πληθυσμού κινδύνευε με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Η ενεργειακή φτώχεια έφτασε στο 12% του γενικού πληθυσμού και 38,8% των φτωχών νοικοκυριών απαντάει ότι δεν έχει επαρκή θέρμανση.  Έτσι εξηγείται και η κατακόρυφη αύξηση των οικιακών πυρκαγιών και θανάτων που παρατηρήθηκε και το 2021.

Ανησυχία για την αύξηση των αστικών πυρκαγιών

Κατά το έτος 2020 ο συνολικός αριθμός των αστικών πυρκαγιών που έλαβαν χώρα στην επικράτεια είναι 33.171 πυρκαγιές.

Παρατηρήθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση σε σχέση με το έτος 2019, όπου είχαν εκδηλωθεί μόνον 18.281 πυρκαγιές, σε ποσοστό 81,5 %, και 84,4% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας, που είναι 17.992 αστικές πυρκαγιές.

Το 2021 περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στη χώρα από πυρκαγιά μέσα στα σπίτια τους, δηλαδή κατά μέσο όρο είχαμε έναν νεκρό κάθε 5 μέρες.

Το έτος 2020 είχε χαρακτηριστεί ως η πλέον θανατηφόρα χρονιά, τουλάχιστον από το έτος 2010, εξ αιτίας των αστικών πυρκαγιών, αφού έχασαν τη ζωή τους μόνο από αστικές πυρκαγιές 68 άτομα. Ενδεικτικό είναι ότι το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2010, εκείνη την χρονιά χάθηκαν από πυρκαγιές σε σπίτια 53 άνθρωποι.

Συνολικά  το 2021, έχασαν τη ζωή τους (είτε από την εισπνοή τοξικών / δηλητηριωδών αερίων ή απανθρακώθηκαν ή για άλλους λόγους π.χ. αυτοχειρία, εγκληματική ενέργεια) σε κατοικίες εξ’ αιτίας των πυρκαγιών 83 άτομα.

Παρατηρήθηκε αύξηση των θυμάτων από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες σε ποσοστό 22% σε σχέση με το έτος 2020, όπου υπήρξαν 68 θύματα και κατά 186,2% σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό των 29 θανάτων, κατά το διάστημα 2010 – 2019.

Τα συνολικά 83 θύματα, τα περισσότερα, ποσοστό 27,7% έχασαν τη ζωή τους κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που χάνουν τη ζωή τους και νεότεροι, ακόμα και παιδιά, όπως η περίπτωση με τα δύο ανήλικα αδέρφια, στις 14 Δεκεμβρίου 2021 στο Καματερό.

Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και η Πυροσβεστική με εκκλήσεις της καλεί τους πολίτες να μην κάνουν χρήση μη ενδεδειγμένων ή κακών ποιοτικά θερμαντικών σωμάτων.

Τα αστικά συμβάντα στην Πάτρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020, τα αστικά συμβάντα που κλήθηκε να καλύψει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Πάτρα ξεπερνούν τα  1.170 και αφορούν επέμβαση σε ανελκυστήρα και παροχή βοήθειας και πυρκαγιές εντός του αστικού ιστού,  μεταξύ αυτών και δεκάδες ψευδής αναγγελίες.

Από τα παραπάνω, περισσότερα από 500 αφορούν πυρκαγιές στον αστικό ιστό και περισσότερες από 60 είναι οι πυρκαγιές σε διπλοκατοικίες, μονοκατοικίες και κτίρια διαμερισμάτων με τα περισσότερα συμβάντα να καταγράφονται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σε ότι αφορά το 2021, στην Πάτρα και τα αστικά συμβάντα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Νεολόγος» ξεπερνούν τα 1.700. Από αυτά περισσότερα από 560 αφορούν παροχή βοήθειας, απεγκλωβισμούς από ασανσέρ πάνω από 326 και αστικές πυρκαγιές πάνω από 830.

Η εικόνα στην Δ. Ελλάδα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΣΗ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ 2019

ΝΟΜΟΣ               Αστικές Πυρκαγιές

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ                       675

ΑΧΑΙΑΣ                                 672

ΗΛΕΙΑΣ                                 221

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΣΗ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ 2020

ΝΟΜΟΣ               Αστικές Πυρκαγιές

ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ                       925

ΑΧΑΙΑΣ                                 740

ΗΛΕΙΑΣ                                 232

Ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Νήσων, ο Υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης μιλώντας στο «Νεολόγο» αναφέρει: «Είναι γεγονός πώς καταγράφεται αύξηση των αστικών πυρκαγιών και ειδικά σε οικίες. Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να δείχνουμε αυξημένη προσοχή σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φωτιά, και σχετίζεται με συσκευές θέρμανσης, το τζάκι και γενικά ότι χρησιμοποιούμε μέσα στο σπίτι».

Οι συμβουλές της Πυροσβεστικής

Οι συμβουλές του Πυροσβεστικού Σώματος προς τους πολίτες είναι συνεχείς με την επισήμανση ότι «ο ηλεκτρισμός και οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν σημαντικές αιτίες πυρκαγιών σε κατοικιών. Πολύπριζα, ηλεκτρικές σόμπες, θερμαινόμενο υπόστρωμα, αερόθερμα, κλιματιστικά, σόμπες υγραερίου, σόμπες πετρελαίου, τζάκια, ξυλόσομπες… προσοχή στη χρήση τους:

Μην χρησιμοποιείτε το φούρνο ψησίματος για θέρμανση.

-Μην υπερφορτώνετε τα πολύπριζα

-Αναθέστε την εγκατάσταση των σταθερών συσκευών θέρμανσης σε ειδικούς.

-Ελέγξτε τις συσκευές θέρμανσης πριν τη χρήση τους.

-Σβήστε τις συσκευές εάν πρόκειται να απομακρυνθείτε από το χώρο λειτουργίας τους.

-Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένο εξοπλισμό από επίσημο οργανισμό.

-Καθαρίστε ετησίως τις καμινάδες και τους σωλήνες απαγωγής καπνού.

-Τηρήστε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πηγη:dete.gr