Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Πρόταση – καταπέλτης της εισαγγελέως για τους 20 κατηγορούμενους.
Από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για την υπόθεση της Μάνδρας, η εισαγγελέας πρωτοδικών Πετρούλα Μακρή, πρότεινε οι 20 να καταδικαστούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια.
Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε αθώωση για 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος, εκτός από τον τότε προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.
Τέλος, πρότεινε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.
Η κυρία Μακρή καταλόγισε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα κάθε αρμόδιου, τα οποία -όπως ανέφερε- επέδρασαν στο να πληγεί η Μάνδρα από ένα πλημμυρικό φαινόμενο που θα μπορούσε να έχει μετριαστεί η σφοδρότητα του αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.
Ζητώντας μόνο μία αθώωση από τους 21 κατηγορούμενους, η εισαγγελέας επί ώρες στοιχειοθέτησε πλήρως τους λόγους που ζήτησε την ενοχή κάθε υπόλογου, επικαλούμενη τη νομοθεσία που διέπει κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την Δυτική Αττική τις 14 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2017, θα μπορούσε να μην έχει καταλήξει στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές αν είχαν ληφθεί μέτρα. Τόνισε μάλιστα, πως η περιοχή είχε “δώσει” και το 2015 πλημμυρικά φαινόμενα, γεγονός που -όπως είπε- θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει κάθε αρμόδια υπηρεσία ώστε «να μην κινδυνεύουν οι ζωές και οι περιουσίες πολιτών».
Εξειδικεύοντας τις ευθύνες ενός εκάστου κατηγορούμενου, η κυρία Μακρή ξεκίνησε με την τότε περιφερειάρχη Αττικής, πρώτη στον κατάλογο των 21 υπευθύνων που δικάζονται για την υπόθεση, λέγοντας πως η κυρία Δούρου για περισσότερους από δέκα λόγους που αφορούν παραλείψεις της σε σειρά καθηκόντων, πρέπει να κηρυχθεί ένοχη. Κατά την εισαγγελέα, η κατηγορουμένη παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και ολοκληρώσει σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας| αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική Οδό, στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα. Λίγο νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε αναφερθεί στον εν λόγω δρόμο, λέγοντας ότι λειτούργησε για τον όγκο νερού που κατέβαινε με σφοδρότητα από το όρος Πατέρα ως «ανοικτός αγωγός» για τα ύδατα.
Είπε επίσης στους δικαστές πως δεν ισχύει η θέση που εξέφρασε απολογούμενη η πρώην περιφερειάρχης, ότι δηλαδή δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, συνεντεύξεις και τοποθετήσεις της κυρίας Δούρου, πριν την εκλογή της, τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και αμέσως μετά. «Αναφερόταν σε αναγκαία έργα υποδομής κάνοντας ειδική μνεία σε συνοικίες της Δυτικής Αττικής» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα . Επιπλέον, η κυρία Μακρή επικαλέστηκε και κατάλογο έργων μεγάλης προτεραιότητας που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια στα τέλη του 2015, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη περιοχή.
«Θεωρείται δεδομένη από το 2015, επομένως, η γνώση τής περιφερειάρχου για την κατάσταση με την περιοχή, που θεωρούνταν Ζώνη, δυνητικά, υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας».
Παρόλα αυτά, κατά την κυρία Μακρή, η Περιφέρεια αδράνησε, δεν κίνησε καν διαδικασίες στο πλαίσιο κατεπείγουσας ανάγκης ώστε αντιπλημμυρικά έργα ύψιστης προτεραιότητας να επισπευστούν.
Δριμεία ήταν η τοποθέτηση της εισαγγελέως και για την τότε δήμαρχο Μάνδρας, στην οποία καταλόγισε σειρά παραλείψεων, επεμβάσεων και ενεργειών κυρίως για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου, που είχαν ανεγερθεί σε κρίσιμα σημεία εντός ή στις όχθες ρεμάτων.
Τόνισε επίσης τον παντελή έλεγχο των ρεμάτων και της κατάστασής τους από τις υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα στην αστυνόμευση και επιτήρησή τους, ζητώντας μάλιστα την ενοχή για παράβαση καθήκοντος μόνο για δύο στελέχη με αυτά τα καθήκοντα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κατηγορούμενους για τους οποίους ζήτησε αθώωση για το αδίκημα αυτό.
Αναφερόμενη, τέλος, η εισαγγελέας σε μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε τη θέση που εξέφρασε στο δικαστήριο επιστήμονας που κλήθηκε λόγω αντικειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε η καταστροφή. Ο μάρτυρας, όπως είπε η εισαγγελέας, πλην της σφοδρότητας του φαινομένου που έπληξε την περιοχή, αναφέρθηκε και σε ατομική ευθύνη. «Η εισαγγελική Αρχή θεωρεί πως τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιο λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου;
Οι ειδικοί μετεωρολόγοι, ο ίδιος ο μάρτυρας είπε πως δεν γνώριζαν αν θα βρέξει πολύ στην Μάνδρα ή στην Εύβοια αλλά αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά τα θύματα και να λάβουν μέτρα;» ανέφερε η κυρία Μακρή.
Δήλωση Ρένας Δούρου
Σε δήλωση της η Ρένα Δούρου μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής πρότασης αναφέρει τα εξής:
«Η εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.
Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.
Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση. Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη».
Πηγη:tanea.gr,sporday.gr