1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών.
Στις αρχές Απριλίου του 2022, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Φάρος), το 1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την εκπαίδευση των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος που θα αναλάβουν το ρόλο του Συνδέσμου Αξιωματικού Ξένων Αποστολών.
Την επίσημη έναρξη του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου, έκανε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισήμανε την μεγάλη αξία του Σεμιναρίου σε συνδυασμό με το Project της προεγκατάστασης των Ξένων Δυνάμεων στην Ελλάδα για το οποίο δήλωσε ότι «ήταν ένα κερδισμένο στοίχημα της Ελλάδας για την υποδειγματική υποδοχή, συνεργασία και συντονισμό των ξένων δυνάμεων που συνέδραμαν στις δασικές επιχειρήσεις, το καλοκαίρι του 2021, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης κινητοποίησης στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού».
Πράγματι, η κινητοποίηση στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021, ήταν μοναδική και πρωτόγνωρη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συνολικά, παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών, 1.523 πυροσβέστες από 22 χώρες, με 277 οχήματα και 24 εναέρια μέσα. Για τον καλύτερο συντονισμό τους, αξιοποιήθηκαν 84 Σύνδεσμοι Αξιωματικοί προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις.
Αδιαμφισβήτητα, ο πυρήνας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, ανέκαθεν ήταν η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν και όχι μόνο. Η Ελλάδα, από τις σημαντικές Χώρες του μηχανισμού συμμετέχει εμπράκτως σε αυτόν, τόσο μέσω των 9 μονάδων (Module) που διαθέτει όσο και μέσω του RescEu με την συνεισφορά ενός ζεύγους Canadair CL-415 (#2044 & #2052), που μάλιστα συνέδραμαν τον Ιούλιο του 2021, τόσο στις πυρκαγιές της Κύπρου (3-5/7/21) όσο και σε αυτές της Σαρδηνίας (25-29/7/21).
«Η Ελλάδα έχει σημαντική συνεισφορά στον Μηχανισμό καθώς έχει δεχθεί βοήθεια 16 φορές και έχει δώσει 45».
Στο πλαίσιο της μέγιστης αποτελεσματικότητας αναφορικά με την συνεργασία των δυνάμεων που θα επιχειρούν για την αντιμετώπιση καταστροφών διοργανώθηκε το 1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης Συνδέσμων Αξιωματικών Ξένων Αποστολών. Από τους 24 Αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν, οι 20 από αυτούς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις το καλοκαίρι του 2021 με την άτυπη ιδιότητα του Συνδέσμου και οι υπόλοιποι, ήταν αξιωματικοί πού έχουν συμμετάσχει σε σεμινάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Δεκαπέντε εισηγητές από επτά (7) διαφορετικούς Φορείς και 4 Χώρες (Ελλάδα – Ρουμανία – Αυστρία – Γαλλία) συμμετείχαν, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που συμπεριλάμβανε:
Την εισαγωγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό
Την παρουσίαση των Σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού
Το Κοινό Σύστημα Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Έκτακτων Αναγκών (CECIS), τις Καταχωρημένες Ελληνικές Μονάδες και τους εμπειρογνώμονες.
Τον τρόπο κα τα βήματα Ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας τις Πολιτικές και τις Διαδικασίες
Τον ρόλο του Emergency Response Coordination Center.
Τον ρόλο της Μονάδας 2-AIR-OPS του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. Tα «θέλω» του ΕΣΚΕΔΙΚ
Τα «θέλω» των ξένων αποστολών-ΡΟΥΜΑΝΙΑ (ποιες είναι οι «απαιτήσεις» αυτών που έρχονται; )
Τα «θέλω» των ξένων αποστολών-ΓΑΛΛΙΑ
Τα «θέλω» των ξένων αποστολών-ΑΥΣΤΡΙΑ
Η λειτουργία του κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου (Command Post) της ρουμάνικης αποστολής – Lessons learned από το καλοκαίρι του 2021 στη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών.
Η διαχείριση των Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης & η Επικοινωνία (θεωρία & Πράξη)
Η προετοιμασία των Συναντήσεων (θεωρία & Πράξη)
Η ανάπτυξη της τακτικής Αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Τα «μαθήματα» Lessons Learned από το Καλοκαίρι του 2021.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι δύο εκδόσεις που έγιναν για τους συμμετέχοντες στην εκπαίδευση και όχι μόνο, και συγκεκριμένα:
Το τρίγλωσσογλωσσο Φωτο-λεξικό Δασικών Πυρκαγιών και
Ο ρόλος του Συνδέσμου Αξιωματικού στην διάρκεια υποδοχής ξένων αποστολών στην Ελλάδα με τίτλο «Ενδεικτικές Οδηγίες Συμπεριφοράς».
Την τελευταία ημέρα των εξετάσεων, οι εκπαιδευόμενοι υποβλήθηκαν σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να αποκτήσουν την πιστοποίησή τους.
Κατά την αποφοίτησή τους, όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν τον Σάκο και το Γιλέκο του Συνδέσμου Αξιωματικού που θα φέρουν στη διάρκεια των αποστολών τους, τα καρτελάκια με την ιδιότητά τους, το τρίγλωσσο φωτολεξικό δασικών όρων και τον οδηγό «Ενδεικτικές Οδηγίες Συμπεριφοράς», προς υποστήριξη και ενίσχυση του έργου τους.
Άμεσα, από 11 έως 13 Μαΐου 2022, έχει προγραμματιστεί η επανάληψη της συγκεκριμένης εκπαίδευσης με τη συμμετοχή Αξιωματικών από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» στελεχών ως Σύνδεσμοι, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της αποστολής τους, με δεδομένη την αναμενόμενη προεγκατάσταση πυροσβεστών, πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων, από 6 Χώρες (Φιλανδία- Νορβηγία-Γαλλία-Γερμανία-Ρουμανία & Βουλγαρία) που θα αξιοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι.