Στην Κοινωνία Ώρα Press ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών αλλά κι έναν ακόμα πυροσβέστη για το αν το πάθημα μας έχει γίνει μάθημα και ο μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει φετινά πύρινα μέτωπα. «Τα πραγματικά κενά στην Πυροσβεστική είναι πάνω από 9.000, επίσημα αυτά που βγαίνουν είναι 4.000 οργανικά κενά» λέει ο Αλ. Καραδελής που παρατηρεί την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει πυροσβέστες, ενώ δέχεται τη βοήθεια των ξένων πυροσβεστών και «το οξύμωρο είναι ότι οι ξένοι που έρχονται, έχουν έξοδα που δεν τα πληρώνουν οι χώρες τους, αλλά εμείς και καλά κάνουμε, αλλά κοστίζουν». Ο Παύλος Ανδρέου είναι πυροσβέστης κι έχει βρεθεί στα πιο πρόσφατα καταστροφικά πύρινα μέτωπα. «Το δύσκολο είναι να γίνει η οργάνωση. Δε μπορεί να έρχεται κάποιος από γραφείο πολιτικό κι επειδή είναι πολιτικός και “είναι παραπάνω από τους αξιωματικούς μας” να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο» λέει. Προσθέτει επίσης, σε σχολιαστικό τόνο, πως «από το 2019, έχουμε δει πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, ενώ πυροσβεστών…».
«Για ακόμη μία φορά, φέτος, το περσινό πάθημα δε μας έγινε μάθημα» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρου Καραδελή, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press για το κατά πόσο είναι έτοιμος ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει φέτος το καλοκαίρι ενδεχόμενες πυρκαγιές -μιας και η Ελλάδα έχει καταστροφικό παρελθόν σ’ αυτό το κομμάτι. «Αντί για ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος, έχουμε και πάλι αποδυνάμωση» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφέροντας φυσικά πως για φέτος «έχουμε μια ενίσχυση στα εναέρια μέσα -έχουμε γύρω στα 50 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα, ενώ πέρυσι είχαμε περίπου 40 45 εναέρια συνολικά-», εξηγεί πως «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν όλα να επιχειρούν ταυτόχρονα. Κάποια πρέπει να γεμίζουν, κάποια να επιχειρούν αλλά και κάποια είναι σε συγκεκριμένες περιοχές τα οποία δεν μετακινούνται, δηλαδή πιάνει μία φωτιά στην Αθήνα, δε θα μπορεί να έρθει το ελικόπτερο που είναι μόνιμα εγκατεστημένο στη Σάμο».
«Όσα εναέρια μέσα και να φέρουμε, πάντα τις φωτιές θα τις σβήνουν οι πυροσβέστες. Αν δεν πατήσει η μπότα του πυροσβέστη, φωτιά δε σβήνει» υπογραμμίζει ο κ. Καραδελής, μιλώντας για την αξία των πεζοπόρων τμημάτων, που δυστυχώς και φέτος τα έχουν αποδυναμώσει. «Τα πραγματικά κενά στην Πυροσβεστική είναι πάνω από 9.000, επίσημα αυτά που βγαίνουν είναι 4.000 οργανικά κενά, τα οποία ούτε αυτά καλύπτονται. Φέτος έχουμε την πρόσληψη, μετά από 12 χρόνια, περίπου 500 πυροσβεστών -δασοκομάντο-, με τη δημιουργία του νέου τμήματος Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων – ΕΜΟΔΕ. Ωστόσο, «αυτές οι προσλήψεις σβήνουν γιατί φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 680 πυροσβέστες. Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο πρόβλημα, κάποιοι συνταξιοδοτούνται και δεν προσλαμβάνονται καινούργια άτομα» επισημαίνει.
«Όλα αυτά τα συστήματα που εμπλέκονται στην πυρόσβεση, δήμοι, περιφέρειες, εθελοντικές ομάδες καλά είναι, βοηθάνε, αλλά στην ουσία δημιουργείται ένα πολυδαίδαλο σύστημα το οποίο περισσότερο μπερδευτεί την κατάσταση, παρά βοηθάει» σημειώνει κι εξηγεί πως «τις αποφάσεις για τις επιχειρησιακές ανάγκες πρέπει να τις παίρνει ο αρχηγός και κανένας άλλος, αυτός είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος». Ο Παύλος Ανδρέου είναι πυροσβέστης κι έχει βρεθεί -μεταξύ άλλων- στα πιο πρόσφατα καταστροφικά πύρινα μέτωπα -Βίλια, Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια. «Όταν ξεσπάει μία πυρκαγιά, το δύσκολο είναι να γίνει η οργάνωση. Δυστυχώς, αυτή η οργάνωση παύει να υφίσταται όταν υπάρχει διαμερισμός ευθυνών ανάμεσα σε δήμο, περιφέρεια, πυροσβεστικό σώμα. Μπορεί να επικρατήσει ένα μπάχαλο. Θα έπρεπε να υπάρχει μόνο το πυροσβεστικό σώμα και τα κατά τόπους δασαρχεία που γνωρίζουν τη δασώδη περιοχή. Δε μπορεί να έρθει κάποιος από κάποιο γραφείο πολιτικό και επειδή είναι πολιτικός και “είναι παραπάνω από τους αξιωματικούς μας” να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο. Αυτό είναι καταστροφικό, δηλαδή να πρέπει να ακολουθήσουμε εντολές ανθρώπων που δε γνωρίζουν καν από πυρόσβεση» τονίζει, μιλώντας κι εκείνος με τη σειρά του στο ΤΡΡ.
Τα προβλήματα στο πυροσβεστικό σώμα, οι ελλείψεις, είναι γνωστά στο υπουργείο. Για το καλοκαίρι που έρχεται κι ενώ φωνάζουμε να γίνουν προσλήψεις, «η απάντηση που παίρνουμε είναι ότι θα φέρουν 250 πυροσβέστες από το εξωτερικό και εθελοντές» λέει ο κ. Καραδελής. Η κυβέρνηση βασίζει το οξυγόνο της χώρας στο φιλότιμο του κάθε εθελοντή. Όσο για τις ενισχύσεις από το εξωτερικό, ο κ. Καραδελής παρατηρεί την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει πυροσβέστες, ενώ δέχεται τη βοήθεια των ξένων πυροσβεστών και «το οξύμωρο είναι ότι οι ξένοι που έρχονται, έχουν έξοδα που δεν τα πληρώνουν οι χώρες τους, αλλά εμείς και καλά κάνουμε και τα πληρώνουμε εμείς -ξενοδοχεία, μετακινήσεις, φαγητό-, ορθώς τα πληρώνουμε, αλλά όλα αυτά κοστίζουν».
Ο κ. Ανδρέου πάει τη συζήτηση ένα βήμα παρακάτω, μιλώντας με παραδείγματα, για το πόσο καταστροφικές μπορεί να αποβούν κυβερνητικές αποφάσεις. «Είδαμε και πέρυσι ότι ενώ έβγαιναν πολιτικοί -ας μην κατονομάσω, καλύτερα- κι έλεγαν για 5-6 μποφόρ, τελικά αυτό ήταν ένα ψέμα». Προσθέτει επίσης, σε σχολιαστικό τόνο, πως «από το 2019, έχουμε δει πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις αστυνομικών, ενώ πυροσβεστών…», σημειώνοντας δε πως «πολλοί από τους εποχικούς έχουν πάρει και την ιδιότητα του εθελοντή, τους έχουν δηλαδή περάσει διπλά και τελικά ένας εθελοντής δηλώνεται και ως πυροσβέστης και λέμε ότι έχουμε έναν κι έναν, ενώ είναι το ίδιο πρόσωπο».
Η αγάπη του κόσμου είναι αυτό που κρατούν αυτοί οι άνθρωποι. Αγάπη και στήριξη που δε βρήκαν από τα περισσότερα ΜΜΕ που ευχαριστούσαν τους ξένους πυροσβέστες, όπως είπε ο Π. Ανδρέου. «Μας είχε πει πέρυσι ο κ. Χαρδαλιάς για 3.000 προσλήψεις, έγινε αλλαγή του υπουργού κι όλο αυτό ξεχάστηκε…» θα καταλήξει.
Πηγη: thepressproject.gr