Εποχικοί πυροσβέστες: «Δουλεύοντας χωρίς εξοπλισμό και με ένα κράνος των 5 ευρώ δεν σβήνεις τις φωτιές»
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μιλάει στο iEidiseis.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.
Οι εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τις φλόγες. Το ίδιο συνέβη και τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, το ίδιο θα συμβεί σε αναρίθμητες ακόμη μάχες για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, του περιβάλλοντος, των περιουσιών των πολιτών.
Θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο όπως όλοι οι πυροσβέστες, όχι έχοντας τα ίδια εφόδια προστασίας που έχουν οι υπόλοιποι πυροσβέστες, μιας και η Πολιτεία δεν τους τα παρέχει – οφείλουν να τα προμηθευτούν οι ίδιοι, εάν δύνανται. Για πολλούς εξ αυτών, το εν λόγω κόστος είναι δυσβάσταχτο. Αυτό αποτελεί μόνον ένα από τα πολλά προβλήματά τους. Ένα θεμελιώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι το γεγονός ότι ζουν μες στην ανασφάλεια: τον μισό χρόνο έχοντας δουλειά, τον άλλο μισό πασχίζοντας να βρουν τρόπο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Όταν ο εργοδότης ξέρει ότι το καλοκαίρι θα του φύγεις, τότε πώς θα σε προσλάβει, εξηγεί στο iEidiseis o αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑ.Σ.Σ.Υ.Π.), Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Οι εποχικοί πυροσβέστες δεν ζητούν μονιμοποίηση. Ζητούν τα αυτονόητα: να μην είναι κάθε λίγο μετέωροι, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, να αναγνωριστεί και από την Πολιτεία η τεράστια προσφορά τους, να εφοδιάζονται με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να μη βιώνουν όσα βίωσε προ ημερών ο συνάδελφός τους, ο οποίος τραυματίστηκε εν ώρα καθήκοντος και στο νοσοκομείο του είπαν ότι, επειδή είναι εποχικός, εκτός από τις πρώτες βοήθειες δεν δικαιούται περαιτέρω περίθαλψης.
Όταν θεωρείσαι μισός πυροσβέστης, υπάρχει πρόβλημα.
«Υπάρχουν πολλά ζητήματα, πολλά αιτήματα, τα οποία όχι απλά δεν ικανοποιούνται, αλλά βλέπουμε και καταστάσεις όπως αυτή που είδαμε προ ημερών με τον συνάδελφο μας (σ.σ.: που τραυματίστηκε), που βρέθηκε μετέωρος», μας λέει ο κ. Ανδριόπουλος.
«Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε γίνει και πέρυσι: ένας συνάδελφος λιποθύμησε σε πυρκαγιά, τον πήγαν σε νοσοκομείο Σωμάτων Ασφαλείας και είπαν ”δεν τον δεχόμαστε επειδή είναι συμβασιούχος”. Όταν λοιπόν θεωρείσαι μισός πυροσβέστης, μισό μέλος Σωμάτων Ασφαλείας, υπάρχει πρόβλημα. Η Πυροσβεστική είναι το μοναδικό Σώμα Ασφαλείας που παίρνει εποχικούς, ενώ θα έπρεπε να μας λένε:”Έλα εδώ, σε παίρνουμε 6 μήνες, σε δοκιμάζουμε, μετά σε κάνουμε 5ετή με τον Ν. 3938/2011. Ένας νόμος ο οποίος αυτήν τη στιγμή θα έλυνε πολλά προβλήματα», προσθέτει.
Ένα ΦΕΚ που να μας απορροφά όλους
«Και το βασικότερο από όλα ποιο είναι; Ότι το 2019 εμάς μας πήραν με κριτήρια ΑΣΕΠ. Ο τελευταίος από εμάς έχει απολυτήριο Λυκείου. Εγώ για παράδειγμα έχω πτυχίο δασοπονίας. Δεν το χρησιμοποιώ πουθενά στην Πυροσβεστική. Με τον Ν. 3938/2011, για να απορροφήσουν όσους παλιούς εποχικούς, εξέδωσαν πάρα πολλά ΦΕΚ. Εδώ δεν χρειάζονται πολλά ΦΕΚ. Χρειάζεται το εξής: ένα ΦΕΚ που απλά να μας απορροφά όλους και με αυτόν τον τρόπο να επιλυθούν τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Όμως αυτόν τον νόμο δεν τον θέλουν. Γιατί; Επειδή είναι της προηγούμενης κυβέρνησης;», διερωτάται.
Λένε ότι δεν απαιτούνται προσλήψεις, ενώ υπάρχουν 3.000 οργανικά κενά
«Προσπαθούν να βρουν έναν καινούργιο νόμο, όπως έγινε τώρα με την ΕΜΟΔΕ, και χωρίζονται οι κατηγορίες σε τέσσερις. Το C4 είναι αντίστοιχο των Ειδικών Φρουρών της Αστυνομίας. Υπάρχει η κατηγορία C1 στην οποίαν είναι οι αξιωματικοί, η C2 στην οποίαν είναι οι υπαξιωματικοί, η C3 στην οποίαν ανήκουν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί. Η Αστυνομία έχει το C4, Ειδικοί Φρουροί, και αντίστοιχα τώρα έκαναν αυτό με την ΕΜΟΔΕ», εξηγεί και τονίζει:
«Ο νυν υφυπουργός είπε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εποχικές ανάγκες όπως έχουν, λέει, και τα μουσεία. Δεν απαιτούνται, λέει, προσλήψεις. Ταυτόχρονα, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής είπε ότι υπάρχουν 3.000 οργανικά κενά. Ο κ. Χαρδαλιάς είχε πει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει πια εποχικές ανάγκες και ότι το προσωπικό του είναι λίγο γερασμένο πια. Άρα, εμείς οι εποχικοί τι κάνουμε αυτήν τη στιγμή; Ερχόμαστε ως συμπλήρωμα, είμαστε η μέση, δηλαδή έχουμε τα 18χρονα παιδιά που βγαίνουν από τις Πανελλήνιες και κάνουν τα πρώτα βήματα στη ζωή τους, και έχουμε και τους ανθρώπους που οδεύουν προς τη συνταξιοδότηση. Άρα, εμείς καλύπτουμε το κενό. Εμείς μαθαίνουμε από τους παλαιότερους, εμείς μεταδίδουμε την εμπειρία μας στα νέα παιδιά που μπαίνουν. Στην ουσία, φέρνουμε σε ισοζύγιο αυτό το κενό που υπάρχει».
Ο 31 ετών και άνω μένει εκτός, αλλά ως εποχικός επεμβαίνει παντού.
«Μένουμε εκτός προκηρύξεων λόγω ηλικίας. Σε πρόσφατη της ΕΜΟΔΕ, που είναι στην ουσία τα αντίστοιχα πεζοπόρα, έμειναν εκτός τα παιδιά που ενήργησαν στην προ ημερών πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα και τη Βούλα. Δηλαδή ο 31 ετών και άνω μένει εκτός, αλλά ως εποχικός επεμβαίνει σε όλα τα συμβάντα που γίνονται», επισημαίνει και συνεχίζει:
«Και μια λεπτομέρεια για τους παλιούς εποχικούς: Εμείς έχουμε με το ΠΔ ’20 ανάλογα καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, εμένα με χρησιμοποιούσαν και στο αστικό κομμάτι. Όπου είχε ελλείψεις, μ’ έβαζαν. Και τι έγινε στις πυρκαγιές; Έφεραν τους ξένους πυροσβέστες απ’ έξω, ενώ ταυτόχρονα είχαν 2.500 ανθρώπους τους οποίους δεν τους χρησιμοποιούσαν. Τους πήραμε τηλέφωνο και τους είπαμε «συγνώμη, είμαστε 2.500, γιατί δεν μας ορίζετε;». Τότε μας έδωσαν ώρες. Διότι εμείς δουλεύουμε με ώρες. Αυτό είναι το πρόβλημα: δεν δουλεύουμε με ημέρες. Βάζουν 157 ώρες τον έναν μήνα, 157 τον επόμενο, και αναλόγως με τις ανάγκες του μήνα ανεβαίνουν οι ώρες – για να μπορέσουμε να δουλέψουμε.
Εμείς δεν ζητάμε μονιμοποίηση, ζητάμε 12μηνη εργασία. Μας έχουν τον χειμώνα να καθόμαστε, ενώ η Πυροσβεστική δεν έχει πια εποχικές ανάγκες και πληρωνόμαστε από τον ΟΑΕΔ ενώ ο αντίστοιχος μισθός περίπου είναι 700-750 ευρώ. Δηλαδή εγώ παίρνω 450 ευρώ από τον ΟΑΕΔ και στην ουσία για 300 ευρώ με έχουν να κάθομαι σπίτι μου τον χειμώνα. Και τον χειμώνα που αναζητώ δουλειά τι μου λέει η κάθε εταιρεία; ”Α, εποχικός πυροσβέστης, θα μου φύγεις το καλοκαίρι, λυπάμαι, δεν μου κάνεις”. Εμείς αγαπάμε αυτό που κάνουμε: την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορείς να κάνεις αυτήν τη δουλειά εάν δεν την αγαπάς. Αλλά είναι λογικό να παίρνω 750 ευρώ και να διακινδυνεύω τη ζωή μου;».
Μάχη με τις φλόγες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό
«Εγώ αυτήν τη στιγμή είμαι με μια στολή από το ’19. Τώρα είπαν να μας δώσουν μια 2η στολή. Να είσαι πάνω στο βουνό και να σε καταβρέχει το Καναντέρ ή το Έριξον. Πώς θα βγάλεις τη νύχτα. Υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που παιδιά τα οποία μόλις είχαν μπει στο Σώμα δεν είχαν ούτε δεύτερο μπλουζάκι – και τους δώσαμε εμείς. Δεν τους είχε πει κανείς ότι εκεί που πάνε μπορεί να τους καταβρέξει το αεροπλάνο. Και δεν είναι μια απλή στολή, κοστίζει γύρω στα 250 ευρώ. Οι μπότες που έχουμε; Είναι του στρατού! Τα κράνη που μας έχουν δώσει; Είναι των 5 ευρώ! Το κανονικό κράνος του δασοπυροσβέστη κοστίζει τουλάχιστον 200 ευρώ. Οι αντίστοιχες μπότες, οι δασικές, κοστίζουν και αυτές γύρω στα 200 ευρώ. Εγώ λοιπόν με τα 800 ευρώ που παίρνω, με δυο παιδιά που έχω, τι να πρωτοκάνω; Να αγοράσω τον εξοπλισμό, να ταΐσω τα παιδιά μου, τι;
Ρωτάμε τον υπουργό εάν υπάρχει κάποιο πλάνο για εμάς. Θα μας εξοπλίσουν όπως μας είχε υποσχεθεί ο κ. Χαρδαλιάς, που είχε πει ότι ”αυτοί οι άνθρωποι είναι οι κατάλληλοι και πρέπει να αξιοποιηθούν εφόσον δεν υπάρχουν πια εποχικές ανάγκες στη Πυροσβεστική”; Για παράδειγμα, σήμερα χρειάστηκε να κάνω μιαν άντληση. Τον χειμώνα δεν υπάρχουν ανάγκες για αντίστοιχα πράγματα;», υπογραμμίζει.
Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας ζητάμε, να μας υπολογίζουν κανονικά
«Τι ζητάμε λοιπόν; Να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και να μας υπολογίζουν κανονικά. Έχουμε όρεξη να δουλέψουμε, θέλουμε να ξέρουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο απορρόφησης – όχι με βάση την ηλικία. Δηλαδή ως εποχικός σου κάνω, ως μόνιμος δεν σου κάνω; Είμαι τελειόφοιτος δασοπονίας, Στην ΕΜΟΔΕ ζητούν δασοπόνους μέχρι 31 ετών. Άρα εγώ που είμαι 36, δεν έχω το δικαίωμα να εργαστώ, κι ας είναι πτυχιούχος, κι ας μη μου είχε δοθεί ποτέ η ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το πτυχίο σε δασαρχείο, στην Πυροσβεστική, κ.ο.κ. Γιατί με αποκλείει ηλικιακά; Για εποχικοί είμαστε εντάξει ηλικιακά, αλλά για μόνιμο προσωπικό δεν είμαστε;», σημειώνει ο κ. Ανδριόπουλος.
Πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Θα παρακαλάμε για επιδόματα;
«Στους τελευταίους 5ετείς που έβαλε ο κ. Χαρδαλιάς, το 2021, υπήρχαν άνθρωποι 68 ετών, 69 ετών, ως και 72 ετών! Καλά έκανε και τους πήρε, άργησε να τους πάρει, έχουν προσφέρει στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αλλά, να φτάσω 72 χρονών και να φορέσω τη μπλε στολή; Προφανώς δεν θα μπορώ να προσφέρω. Αντιθέτως, αυτήν τη στιγμή πάμπολλα άτομα διανύουμε την καλύτερη, την πιο παραγωγική ηλικία, μπορούμε να προσφέρουμε, κι έχουμε όρεξη για δουλειά. Δεν πρέπει να μας εκμεταλλευτεί αυτό το Σώμα;
Δεν κατηγορούμε τους συναδέλφους που προσελήφθησαν τότε. Τι έγινε; Με τον Ν. 3938/2011, για να μπορέσουν να βάλουν όλους αυτούς τους ανθρώπους μέσα έπρεπε να αλλάξουν το ΦΕΚ. Διότι άλλος είχε βγάλει το Δημοτικό, άλλος το Γυμνάσιο και τους έπαιρνε με ηλικιακά κριτήρια. Εμείς, το λιγότερο που έχουμε είναι απολυτήριο Λυκείου. Δηλαδή επί της ουσίας δεν χρειάζεται να αλλάζουν το ΦΕΚ για να μας πάρουν. Και βλέπουμε αυτό που έκανε ο κ. Χαρδαλιάς και αναρωτιόμαστε, θα φτάσουμε 70 χρονών για να κάνουν και εμάς 5ετείς; Tα υπόλοιπα χρόνια, πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας; Θα παρακαλάμε για επιδόματα;», συμπληρώνει.
Να καταργηθούν τα ηλικιακά κριτήρια
«Επιλέξαμε αυτήν τη δουλειά, μας πήραν, θέλουμε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά. Γι’ αυτό ζητάμε να πάψουν να υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια. Να υπάρχουν τα κριτήρια με τα οποίο μας πήραν εξ αρχής σε αυτήν τη δουλειά. Για παράδειγμα, το Σώμα χρειάζεται μάχιμους οδηγούς, 40-45 χρονών, που να έχουν εμπειρία. Διότι όταν μιλάμε για μεταφορά νερού, είναι το πιο δύσκολο φορτίο που μπορείς να μεταφέρει. Ν’ ανεβαίνεις με το υδροφόρο όχημα μια πλαγιά και να την κατεβαίνεις μεταφέροντας νερό; Αυτήν τη στιγμή εμείς έχουμε μιαν εξειδικευμένη εμπειρία. Η Ιστορία λοιπόν έλεγε ότι το Σώμα έχει εποχικούς και μετά οι εποχικοί γίνονται 5ετείς πυροσβέστες με τον Ν. 3938/2011. Ε, ας ακολουθήσουμε κι εμείς αυτήν τη διαδρομή.
Ζητάμε να απορροφηθούμε χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Δεν μπορείς να λες σ’ εμένα, που είμαι εντός 4 χρόνια, ”σε πετάω εκτός επειδή είσαι 36”, όταν έχεις κάνει 5ετείς 70χρονους. Να απορροφηθούμε με τα κριτήρια που μας πήραν ως εποχικούς, όπως έγινε με όλους τους 5ετείς από το 2011 και μετά. Αυτό ζητάμε», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ΠΑ.Σ.Σ.Υ.Π.