Εννέα μήνες μετά τη μεγάλη φωτιά, ταξιδέψαμε στη Ρόδο για να δούμε πώς αντιμετώπισαν κάτοικοι και εθελοντές πυροσβέστες την καταστροφή, αλλά και τι μέτρα έχουν παρθεί για το φετινό καλοκαίρι.
Ήταν 2 και κάτι το μεσημέρι, της 1ης Αυγούστου του περσινού καλοκαιριού στο νησί της Ρόδου, όταν χτυπάει το τηλέφωνο του εθελοντή πυροσβέστη Θανάση Χείλαρη και τον καλούν σε επιφυλακή.
Ήταν Κυριακή και βρισκόταν για μπάνιο με την οικογένειά του όταν ξέσπασε στο νησί ένα σκληρό πύρινο μέτωπο. «Όπως οφείλουμε, έφυγα από τη θάλασσα και έτρεξα να προετοιμαστώ για να μεταβώ στην υπηρεσία μου», αναφέρει χαρακτηριστικά για τη στιγμή που κλήθηκε να μεταβεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής έκτασης, τρομοκράτησε τους ντόπιους και απασχόλησε έντονα τη διεθνή επικαιρότητα που δεν σταματούσε να μετράει πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα.
Σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε η Κοιλάδα των Πεταλούδων, ένας σημαντικός βιότοπος στο νησί της Ρόδου που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, ενώ σε σχεδόν ολική καταστροφή οδηγήθηκε η Φάρμα των Στρουθοκαμήλων, ένα σημαντικό landmark του νησιού και ένα ιδιαίτερο Petting Zoo που δημιουργήθηκε το 2000 με σκοπό οι επισκέπτες να μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τα ζώα.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ vice.com