Ποιος είναι ο μηχανισμός του νέου τύπου δασικών πυρκαγιών που πλήττουν πια και την Ελλάδα; Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Μ. Γιάνναρος το εξηγεί στην «Κ» με απλά λόγια και με γραφήματα.
Οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το περσινό καλοκαίρι, σχεδόν από άκρη σε άκρη της χώρας, μας έφεραν ίσως για πρώτη φορά σε τόσο έντονο βαθμό και τέτοια έκταση αντιμέτωπους με εικόνες από πυρκαγιές που βλέπουν οι κάτοικοι της Αυστραλίας ή της Καλιφόρνια -φωτιές «τέρατα», οι οποίες εξαπλώνονται σε ελάχιστο χρόνο και είναι τρομακτικά δύσκολο να ελεγχθούν.
Πολλές φορές, οι ειδικοί του χώρου -μετεωρολόγοι και κυρίως πυρομετεωρολόγοι- προσπαθούν να μας εξηγήσουν τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε πια και στη χώρα μας, αλλά συχνά ο λόγος τους παρερμηνεύεται, ή λόγω ειδικών όρων δεν κατανοείται πλήρως από το κοινό, το οποίο πολλές φορές έχει την (λανθασμένη) αίσθηση ότι οι επιστήμονες προσπαθούν να καλύψουν τις όποιες αστοχίες της πολιτείας.
Δεδομένου ότι φέτος έχουν ήδη υπάρξει σοβαρές πυρκαγιές, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την πυρκαγιά πριν από λίγες ημέρες στο Πανόραμα της Βούλας αλλά και αυτήν στην περιοχή Γαία στην Εύβοια, ζητήσαμε από τον πυρομετεωρολόγο και συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρή M. Γιάνναρο, να μας εξηγήσει με όσο πιο απλά λόγια γίνεται την ταυτότητα των νέων δασικών πυρκαγιών στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.
Όπως ξεκίνησε να μας εξηγεί ο ίδιος, κατ’ αρχάς η χώρα μας ευρισκόμενη στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί μία από τις πλέον ευαίσθητες σε δασικές πυρκαγιές περιοχές του κόσμου.
«Η φωτιά αποτελεί άλλωστε κοινό χαρακτηριστικό των μεσογειακών οικοσυστημάτων, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και στη διαμόρφωσή τους», μας λέει ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει: «Είναι επομένως αναμενόμενο ότι κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χώρα μας θα βρίσκεται αντιμέτωπη, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, με το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ kathimerini.gr