Δραματική είναι η πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες αναφορικά με τη φωτιά στην Πεντέλη.
Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του, η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ αναφέρει.
Σημειώνει, δε, ότι «οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν».
Η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μη ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ , ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Με άλλα λόγια οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ , ενω πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν.
Ωριαία Πρόγνωση https://t.co/WitN2vzfmP pic.twitter.com/GuV9Fsl6UU— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 19, 2022
Δυσοίωνη η πυρομετεωρολογική εικόνα
Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως κατέγραψαν νωρίτερα οι επιστήμονες του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι το πρωί θα είναι χειρότεροι.
Συγκεκριμένα γράφει το Meteo.gr: «Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 – 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
Μέχρι αυτήν την πρόβλεψη τα πράγματα είναι αισιόδοξα, όμως όπως αναφέρεται: «οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.