Η πυροσβεστική υπηρεσία μετράει αντίστροφα για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και οι συνδικαλιστές της, καταγγέλλουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο προσωπικό και ζητούν προσλήψεις.
Με κενά που αγγίζουν τις 3.500 άτομα αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος. Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής παρά το γεγονός ότι ζητούν προσλήψεις σε ετήσια βάση εν τούτοις οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Ενδεικτικά, όπως λένε, υπηρεσία του ΠΣ, στα βόρεια προάστια της Αθήνας έχει 80 άτομα προσωπικό έχοντας να καλύψει μια έκταση πολλών δήμων στην οποία κατοικούν περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες.
Όπως λένε χαρακτηριστικά για την αντιπυρική περίοδο τα επιχειρησιακά σχέδια εκπονούνται με βάση τους διαθέσιμους πόρους που ήδη υπάρχουν. Και προσθέτουν ότι πρόσφατα επήλθε αύξηση της οργανικής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος κατά 3.500 πυροσβέστες, λόγω της επαναξιολόγησης των επιχειρησιακών απαιτήσεων. Σημειώνουν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απασχολούνται πλέον του μόνιμου προσωπικού, 2.500 εποχικοί πυροσβέστες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και από πέρυσι δημιουργήθηκε ο θεσμός των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) με την πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών, που εντάχθηκαν στην οργανική δύναμη.
Τι λένε οι πυροσβέστες
Οι συνδικαλιστές του ΠΣ τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη να μπει «νέο αίμα» όπως λένε χαρακτηριστικά στο Σώμα καθώς είναι μεγάλος ο μέσος όρος ηλικίας των υπαρχόντων πυροσβεστών ενώ ζητούν και την ανανέωση του στόλου επίγειου και εναέριου που χρησιμοποιείται για τη δασοπυρόσβεση. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι ότι η έναρξη της θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές ενώ το καλοκαίρι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην εκστρατεία τους εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Στο ερώτημα κατά πόσο οι εκλογικές διαδικασίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υλοποίηση των αποφάσεων που θα έχουν ληφθεί στον τομέα της πυροπροστασίας στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν πως «οι κρατικές δομές και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια και θεωρούμε αυτονόητη την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί σύμφωνα με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, που προκύπτουν από τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την τοπική αυτοδιοίκηση σε ζητήματα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, καθώς τους αφορούν άμεσα και οι επιπτώσεις τους είναι άμεσα αντιληπτές. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και φέτος τη συνδρομή τους στο έργο μας και την συνέχεια της πολύτιμης και απαραίτητης συνεργασίας τους». Κομβικός, όπως λένε, θα είναι για μια ακόμη χρονιά και ο ρόλος των πολιτών.
«Με την οργάνωση του μηχανισμού εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για τον πολίτη. Δεδομένου ότι οι πυρκαγιές αποτελούν ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαλειφθούν αλλά να περιοριστούν. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, για την κατάλληλη αντίδρασή μας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή μας. Ήδη στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3.400 εθελοντές πυροσβέστες, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Το Π.Σ. αναβαθμίζει τον εθελοντισμό σε όλες τις μορφές του και αυτό αποτελεί μία διαχρονική προσπάθεια».