Το πρώτο ραντάρ πυρανίχνευσης, από τα τρία που θα λειτουργήσουν σε λίγους μήνες, εγκαταστάθηκε στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ Σου.

Το ελληνικής κατασκευής ραντάρ άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς τοποθετήθηκε σε μεταλλικό πυλώνα σε ύψος 10 μέτρων, στη θέση Π1. Η ανύψωσή του έγινε με τη χρήση γερανού και ακολούθησε η εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας για την αποστολή δεδομένων. Η ομάδα τεχνικών της εταιρείας Raymetrics ξεκίνησε τη διαδικασία εγκατάστασης του υπερσύγχρονου συστήματος πυρανίχνευσης το πρωί της Δευτέρας, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

«Η λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης θα βρίσκεται αυτό το διάστημα σε πιλοτικό στάδιο. Στην παρούσα φάση θα λειτουργεί με την ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ωστόσο δεν θα καλύπτει ολόκληρο το 24ωρο. Εκτιμάται ότι στα τέλη Αυγούστου, με την εγκατάσταση του δεύτερου ραντάρ στο Π2, στη θέση Κράνος, θα έχει γίνει η ηλεκτροδότηση από τον ΔΕΔΔΗΕ», είπε στη Greenagenda.gr ο Θάνος Γαβρίλης, μηχανικός της εταιρείας.

Το ραντάρ περιστρέφεται καθημερινά 360 μοίρες. Μέσω μια κάμερας υψηλής ανάλυσης επιτηρεί το δάσος και αν εντοπιστούν εγκαίρως τα ίχνη πυρκαγιάς τότε τίθεται σε λειτουργία το λέιζερ για την ανίχνευση των μικροσωματιδιών καπνού και αν επιβεβαιωθεί ύπαρξη πυρκαγιάς αμέσως ενημερώνεται ο χρήστης.

Μέσω του υπολογιστικού συστήματος που λειτουργεί στον οικίσκο δίνεται το σήμα προς κέντρο ελέγχου. Ταυτόχρονα γίνεται αποστολή σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του χρήστη ή στο viber.

Το ραντάρ που εγκαταστάθηκε στο Π1 θα επιτηρεί το βορειοδυτικό τμήμα του Σέιχ Σου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου που θα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία θα συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δεδομένα και, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, θα ληφθούν υπόψη ώστε με την εγκατάσταση και του δεύτερου ραντάρ στη θέση “Κράνος” να είναι όλα έτοιμα», σημείωσε ο κ. Γαβρίλης.

Το τρίτο ραντάρ θα είναι κινητό και θα μπορεί να συνδράμει επικουρικά στα δύο σταθερά ραντάρ και η πλήρης κάλυψη των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου από αυτά θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα τρία ραντάρ σχεδιάστηκαν να τοποθετηθούν σε τέτοια σημεία ώστε να «βλέπουν» όλη την έκταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Θα είναι συνδεδεμένα μέσω ειδικού λογισμικού με το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη όπου και θα μεταδίδουν τα δεδομένα, όπως το ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς. Θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, άρα και κατά τις νυχτερινές ώρες θα μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα μέσω υπερύθρων.

Πρόκειται για έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το κόστος του συστήματος και της λειτουργίας του είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση του μελλοντικά αναμένεται να επεκταθεί σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, για την πλήρη κάλυψή της κατά τις αντιπυρικές περιόδους.

greenagenda.gr