Tρια υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones) παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Πάτρα.
Εχουν δυνατότητα πτήσης έως και μια ώρα και μπορούν να «ταξιδέψουν» σε ακτίνα 30χλμ. . Προσφέρουν υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες με χαμηλό κόστος και ελάχιστους κινδύνους. Είναι εξοπλισμένα με ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα μεταφέρει εικόνα και πληροφορίες σε Κέντρο Ελέγχου, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Η χρονική στιγμή της παράδοση των drones στην Πυροσβεστική χαρακτηρίζεται καταλυτικής σημασίας, δεδομένου πως βρισκόμαστε στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου. Θ’ αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία, συνδράμοντας τα μέγιστα στη δασοεπιτήρηση «παρακολουθώντας» από αέρος σημεία που δεν είναι προσβάσιμα από πυροσβεστικά οχήματα, ενώ σημαντική θα είναι η συνδρομή τους στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, αφού μπορούν να ίπτανται ακόμα και σε συνθήκες πυκνού καπνού και να συλλέγουν δεδομένα με ακρίβεια.
«Και μια ζωή να σωθεί από εύρεση αγνοουμένου, νομίζω κάτι κάναμε, από εκεί και πέρα έχουν παρά πολλές χρήσεις. Είναι για την επιτήρηση περιβαλλοντικών μολύνσεων κυρίως στη θάλασσα από το Λιμενικό, τη δασοεπιτήρηση γιατί μπορείς να το στείλεις σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες από πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και αφού εκδηλωθεί πυρκαγιά. Γενικά είναι ένα «μάτι» το οποίο το έχεις από ψηλά και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης.
«Τα εν εν λόγω drones αποτελούν απαραίτητα εφόδια κάθε σύγχρονης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς με τις δυνατότητες χαρτογράφησης και παρακολούθησης από απόσταση παρέχουν σε πραγματικό χρόνο αναγκαίες πληροφορίες προς τα στελέχη της Πυροσβεστικής», τόνισε στην «Π» ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων ο υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει στην Αστυνομία και στο Λιμενικό συνολικά 6 drones. Η προμήθεια τους έγινε μέσω ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, στο πλαίσιο του έργου «aether» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg VA Ιταλία-Ελλάδα 2020 – 2023.