Κωνσταντίνος Γραφάκος: “Η διάχυση της πυροσβεστικής παιδείας είναι βασικός άξονας πρόληψης”.

Στα πλαίσια του φετινού Fire Summer Camp στην Λακωνία, η ομάδα του firefighting βρέθηκε στις Κροκεές ως χορηγός επικοινωνίας της εκπαιδευτικής αυτής δράσης, ενω συνομιλήσαμε με τον δημιουργό της πρωτοβουλίας και Διοικητή της ΠΥ Γυθείου κ. Κωνσταντίνο Γραφικό.

του Κωνσταντίνου Μασουρα

Η προσφορά σας στην τοπική κοινωνία του Γυθείου είναι αξιοσημείωτη. Πόσα χρόνια υπηρετείται στην περιοχή;

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου τοποθετήθηκα ως νέος Ανθυποπυραγός το 2003 όπου και υπηρέτησα έως το 2006. Από το 2013 όμως επανήλθα ως Διοικητής και υπηρετώ έως σήμερα έχοντας πλέον μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων εδώ.

Έχετε δημιουργήσει το Fire Summer Camp μια μοναδική πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για την διοργάνωση.

Το fire summer camp προέκυψε ως απάντηση στην διάθεση που μου έδειξαν μια ομάδα παιδιών (παρέα των παιδιών μου), τον Ιούνιο του 2022, που με πραγματική προσμονή μου ζήτησαν την δυνατότητα να ξαναπαίξουν με τον αυλό του πυροσβεστικού οχήματος.

Πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να το δουν στο νηπιαγωγείο, που είχα επισκεφτεί στα πλαίσια ενημέρωσης για την Πυροσβεστική παιδεία κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2021 – 2022. Σκέφτηκα λοιπόν να ετοιμάσω μια δράση η οποία θα απευθύνεται στα παιδιά αλλά και στους γονείς και συνοδούς των παιδιών στον χώρο της δράσης. Την οργάνωση και την υποστήριξη της δράσης ανέλαβε ο σύλλογος Εθελοντών ‘’Δράσεις Πολιτών’’ ο οποίος από την ίδρυσή του είναι βασικός υποστηρικτής των εκπαιδευτικών δράσεων πυροσβεστικής Παιδείας της Π.Υ. Γυθείου. Η Δράση αναπτύχθηκε σε δύο άξονες: Πρώτος άξονας η απασχόληση των παιδιών με ξενάγηση στο πυροσβεστικό όχημα. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν και να κρατήσουν τα πυροσβεστικά εργαλεία, τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, να φορέσουν το κράνος του πυροσβέστη, τα πυράντοχα γάντια του και στο τέλος να ρίξουν νερό με τον πυροσβεστικό αυλό, κάτι που πάντα τα ενθουσιάζει.
Δεύτερος άξονας ήταν η επικοινωνία με τους ενήλικες, γονείς και συνοδούς των παιδιών. Εκεί, η ενημέρωση αφορούσε στην διαπίστωση του υπαρκτού κινδύνου της πυρκαγιάς, στην ανάγκη προσεκτικής συμπεριφοράς για την αποφυγή της έναρξης πυρκαγιάς από αμέλεια. Οι ενήλικες μετά την ενημέρωση αυτή, άκουσαν τους τρόπους άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και την χρήση φορητού πυροσβεστήρα. Τέλος οι ενήλικες είχαν την ευκαιρία να κάνουν κατάσβεση πραγματικής πυρκαγιάς με χρήση πυροσβεστήρα ως εκπαίδευση και διαπίστωση της δυνατότητας κατάσβεσης πυρκαγιάς από τους ίδιους όταν αυτή είναι στην αρχή της. 1η Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε το πρώτο fire summer camp. Από τότε και έως σήμερα το fire summer camp έχει επαναληφθεί 10 φορές σε διαφορετικά σημεία, με ίδιους ή διαφορετικούς συμμετέχοντες. Έχει εμπλουτιστεί με νέες δράσεις και ψυχαγωγικές – πυροσβεστικές δοκιμασίες για τα παιδιά, με δωράκια και αναμνηστικά, με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον που μας δεσμεύει να υποσχόμαστε ότι θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά.

Πόσο σημαντική είναι η πυροσβεστική παιδεία για την Κοινωνία μας;

Άποψη μου είναι ότι η πυροσβεστική παιδεία όπως και κάθε μορφής ΠΑΙΔΕΙΑ, είναι βασικός βραχίονας στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Η Πυροσβεστική παιδεία μπορεί να αναπτυχθεί με αφετηρία οποιαδήποτε ηλικία. Στους ενήλικες η ανάπτυξη πυροσβεστικής παιδείας μπορεί να περιλαμβάνει ενημέρωση, γνώσεις και πληροφορίες που πρέπει να λαμβάνει κάθε πολίτης για την πρόληψη αλλά και την σωστή διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων που προκύπτουν με την έναρξη ή την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ροή συγκεκριμένων ενεργειών που κάθε πολίτης θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να αποφευχθεί ο πανικός σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης. Στα παιδιά η πυροσβεστική παιδεία μπορεί και «κτίσει» μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένων πολιτών όπου η καθημερινή συμπεριφορά θα εμπεριέχει ενέργειες που θα μειώνουν την πιθανότητα κινδύνου από την πυρκαγιά. Οι πολίτες που από την παιδική ηλικία θα έχουν μια συντονισμένη ενημέρωση για την προστασία του περιβάλλοντος, την αποφυγή της πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, την διατήρηση της ψυχραιμίας με σωστές ενέργειες κατά την έναρξη οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης, θα είναι πολίτες μιας καλύτερης εποχής, μιας καλύτερης ζωής.

Σε τι ηλικία μπορεί ένα παιδί να συμμετέχει στο Fire Summer Camp;

Ένα παιδί μπορεί να συμμετάσχει στο fire summer camp από την νηπιακή ηλικία και σε συνδυασμό με την εξέλιξη του fire camp όπως διεξήχθη το καλοκαίρι του 2023, μπορεί να απευθύνεται ακόμα και σε εφήβους.

Μέσα από την πολυετή εμπειρία σας στο Πυροσβεστικό Σώμα, τι θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει στο πλαίσιο της πρόληψης για πυρκαγιά;

Θα έλεγα ότι μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια πρόληψης και αποφυγής μιας πυρκαγιάς, είναι η διάχυση πυροσβεστικής παιδείας σε όλα τα ηλικιακά στρώματα της κοινωνίας.

Έχετε συγγράψει βιβλίο για την αξία του Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντών τελικά;

Ο ρόλος των εθελοντών στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Ελλάδα όπως και σε όλα τα προηγμένα κράτη σε όλον τον κόσμο είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου, ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η ίδρυση και λειτουργία τριών εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών έχει συνδράμει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, των κατά τόπους κοινωνιών, έχει αυξήσει την διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων για την επιτήρηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την άμεση αντιμετώπιση κάθε έναρξης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο και σε κτίριο, έχει μειώσει σημαντικά τις καταστροφές από πυρκαγιές. Κάθε καινοτομία για να πείσει πρέπει να υπάρχουν απτά παραδείγματα. Στην περίπτωση της διαπίστωσης της ΑΞΙΑΣ του θεσμού του Εθελοντή Πυροσβέστη στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι αριθμοί των στατιστικών στοιχείων της Π.Υ. Γυθείου μπορούν να απαντήσουν σε κάθε δύσπιστο πολίτη.