Τρεις Πορτογάλοι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη σε μία από τις δεκάδες δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις τελευταίες πυρκαγιές σε επτά άτομα από το Σάββατο, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Πορτογαλία δίνει μάχη με περισσότερες από 50 ενεργές πυρκαγιές στην ηπειρωτική της χώρα και έχει κινητοποιήσει περίπου 5.300 πυροσβέστες, ενώ έχει ζητήσει και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρχές έκλεισαν αρκετούς αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του κύριου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη Λισαβόνα με το Πόρτο, και ανέστειλαν τις σιδηροδρομικές συνδέσεις σε δύο σιδηροδρομικές γραμμές στη βόρεια Πορτογαλία.

Ο διοικητής της αρχής πολιτικής προστασίας ANEPC, Αντρέ Φερνάντες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τρεις πυροσβέστες από την πυροσβεστική υπηρεσία Vila Nova de Oliveirinha έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Nelas, μια πόλη περίπου 300 χλμ. βορειοανατολικά της Λισαβόνας.

Πλάνα του Reuters έδειχναν κατά τη διάρκεια της νύχτας κατοίκους της περιοχής να ρίχνουν κουβάδες με νερό στις φλόγες που προελαύνουν κοντά στο Νέλας.

Ο αναπληρωτής του Φερνάντες, Μάριο Σιλβέστρε, δήλωσε νωρίτερα ότι η συνολική κατάσταση ήταν “πιο ήρεμη αλλά εξακολουθεί να είναι ανησυχητική και πολύπλοκη, με πολλά χωριά και οικισμούς να έχουν πληγεί και τις ομάδες να είναι πολύ διασκορπισμένες σε αυτό το θέατρο επιχειρήσεων”.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ζήτησε τη συνδρομή του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (rescEU) προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Αναμένονται συνολικά τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο από την Ισπανία και δύο από τη Γαλλία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Περίπου 5.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο 54 ενεργές εστίες, ενώ η χώρα έχει κηρυχθεί σε “κατάσταση συναγερμού” εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν.

Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια κάηκαν στα περίχωρα της πόλης Αλμπεργκαρία-α-Βέλια, στην περιφέρεια Αβέιρο (βορειοδυτικά) όπου 800 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα.

Το φετινό καλοκαίρι στην Πορτογαλία ήταν σχετικά ήρεμο, σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν καεί 103.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1/3 των καμμένω εκτάσεων κατά τις περσινές πυρκαγιές και είναι επτά φορές μικρότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.