Πυροσβέστες που υπηρετούν στην Π.Υ. Αερολιμένα Σαντορίνης σήμερα 18 Μαρτίου διατάχθηκαν από την διοίκηση του αεροδρομίου να φύγουν από τις εγκαταστάσεις μέσα σε 20 λεπτά και να πάνε όπου θέλουν για να κατοικήσουν.
Τους έδιωξαν γιατί διαμαρτυρήθηκαν για την υγεία τους
Αυτό συνέβη γιατί οι πυροσβέστες με αφορμή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό και με έντονη ανησυχία για την υγεία τους, κατέθεσαν αναφορές διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των χώρων που διαμένουν.
Άλλωστε το ίδιο το Αρχηγείο έβγαλε διαταγή για το πώς θα εργάζονται οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) ενόψει των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Στα μέτρα μείωνε το προσωπικό ανά βάρδια και ανά γραφείο. Μάλιστα κάποια τμήματα τα έστελνε να κάνουν δουλεία από το σπίτι. Είναι σαφές ότι αν δεν ανέφεραν οι υπάλληλοι ότι στρατωνίζονται 8 άτομα μέσα σε ένα κοντέινερ, θα ήταν υπόλογοι ότι απέκρυψαν συνθήκες, επικίνδυνες για την εξάπλωση του κοροναιού.
Έχει σημασία να αναφερθεί ότι παρ’ ότι οι πυροσβέστες δέχτηκαν παροτρύνσεις να μην υποβάλουν αναφορές δεν έκαναν πίσω και κατάθεσαν τις αναφορές τους.
Οι «εγκαταστάσεις» της FRAPORT
Ο συνολικός αριθμός αυτών που κοιμούνταν στις εγκαταστάσεις τις υπηρεσίας, δηλαδή στα κοντέινερ, είναι περίπου 12 άτομα.
Συνολικά οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας αυτή την στιγμή αποτελούνται από πέντε κοντέινερ. Αρχικά και για 2,5 χρόνια ήταν σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο που μετά από αντιδράσεις κατεδαφίστηκε.
Οι πυροσβέστες κοιμούνταν ως σήμερα σε δύο κοντέινερ που έχουν 8 κρεβάτια το καθένα και 2 μικρές τουαλέτες. Το ένα κρεβάτι από το άλλο απείχε μισό μέτρο.
Ο στρατωνισμός στις εγκαταστάσεις αυτές έγινε γιατί η υπηρεσία δεν είχε εξασφαλίσει αξιοπρεπείς χώρους διαμονής για όσους μετατέθηκαν το 2017 για να επανδρώσουν τα αεροδρόμια της FRAPORT, με γνωστό το πρόβλημα στέγασης στην Σαντορίνη.
Αποχώρησαν από τα κοντέινερ της FRAPORT
Αυτή την στιγμή οι περίπου 5 πυροσβέστες που αποχώρησαν (οι υπόλοιποι είναι σε άδεια και κάποιοι σε υπηρεσία) κατευθύνονται σε ένα σπίτι που παραχώρησε μέχρι και το τέλος Μαρτίου ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας. Ο συγκεκριμένος πήρε αυτή τη πρωτοβουλία μετά τον ντόρο που ξεσηκώθηκε από τον Νοέμβριο του 2019 για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των πυροσβεστών.
Το σπίτι αυτό ο επιχειρηματίας το έχει για το προσωπικό που δουλεύει το καλοκαίρι στο ξενοδοχείο του. Δεν έχει προδιαγραφές για φιλοξενία 12 ατόμων. Έχει τρία δωμάτια και το πολύ να φιλοξενηθούν πέντε πυροσβέστες και αυτοί με το ζόρι.
Απάνθρωπη η Διοίκηση – Υπεύθυνη η κυβέρνηση
Η ενέργεια της Διοίκησης να εκδιώξει με αυτόν τον τρόπο μέσα σε 20 λεπτά χωρίς να έχει εξασφαλίσει που θα πάνε οι πυροσβέστες, ξεπερνάει κάθε έννοια ανθρωπιάς. Είναι απαράδεκτη και αποτελεί προσβολή για την αξιοπρέπεια δημοσίων υπαλλήλων που καλούνται να υπηρετήσουν παρά την θέληση τους, μακριά από τα σπίτια τους. Σε ένα νησί, με ένα μισθό, χωρίς καμία εξτρά παροχή, χωρίς καμία εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης.
Είναι σίγουρο ότι είναι προφορική εντολή άνωθεν και σε συνέχεια των πειθαρχικών διώξεων που έχουν υποστεί για να συμβιβαστούν με την κατάσταση που υπάρχει προκειμένου να μην ενοχλείται η FRAPORT από τις καταγγελίες τους.
Η FRAPORT είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για την υπηρεσία. Δεν το έπραξε . Παρά μόνο μετά τις αντιδράσεις πυροσβεστών και «Ερωτήσεων» του ΚΚΕ στη Βουλή γκρέμισε άρον – άρον το ετοιμόρροπο κτήριο και τους βόλεψε στα πέντε κοντέινερ.
Σημειωτέον ότι η FRAPORT έχει εκδώσει ανακοίνωση ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα στα αεροδρόμια της για τους επιβάτες και για το προσωπικό. Οι συνθήκες όμως υγιεινής και το γεγονός ότι μία υπηρεσία φιλοξενείται σε κοντέινερ την διαψεύδουν. Τι κανόνες υγιεινής μπορεί να υπάρξουν για να μην εξαπλωθεί ο κορονοιός σε τέτοιους χώρους;
Εδώ και τώρα να βρεθεί λύση
Απαιτείται σήμερα, οι πυροσβέστες να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις. Να βρεθεί στη συνέχεια μια μόνιμη λύση για όλους τους πυροσβέστες που υπηρετούν στο νησί και έχουν στεγαστικό πρόβλημα.
Να ελεγχθεί η FRAPORT για την επί 2,5 χρόνια καθυστέρηση να φτιάξει τις εγκαταστάσεις που δεσμεύτηκε για την Π.Υ. Η προβληματική λειτουργία της υπηρεσίας λόγω έλλειψης των κατάλληλων χώρων δεν επηρεάζει μόνο την διαβίωση των υπαλλήλων αλλά και την ασφάλεια των επιβατών, που ανήλθαν σε περίπου 2.000.000 το προηγούμενο έτος.