Δείτε την εκπληκτική προσπάθεια του πληρώματος ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericsson να ανεφοδιαστεί από το νερό που έχει συσσωρευθεί σε εγκαταλελειμμένο λατομείο της Εύβοιας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Δυνατότητες
Σε ρόλους αεροπυρόσβεσης ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει φορτίο μέχρι 10.000 κιλά, σε μια ειδική δεξαμενή ενσωματωμένη κυριολεκτικά στη δομή του ελικοπτέρου.
Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης δεξαμενής του S-64 δίνει την δυνατότητα στον χειριστή να επιλέξει την ποσότητα και τη διάρκεια της ρίψεως ανάλογα με το μήκος του μετώπου της φωτιάς και το είδος της φλεγόμενης ύλης.
Η δυνατότητα πολλαπλών ρίψεων με βολές ακριβείας καθιερώνει το S-64 ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο αεροπυρόσβεσης σε κατοικημένες περιοχές, καθώς η δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας νερού σε κάθε ρίψη δεν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.
Επιπροσθέτως, το water cannon, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου, εκτοξεύει με ακρίβεια στενή δέσμη νερού σε απόσταση τουλάχιστον πενήντα μέτρων από το ελικόπτερο, προσφέροντας έτσι έναν ακόμα αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο κατάσβεσης πυρκαγιών που ξεσπούν σε ψηλά κτίρια και απαιτούν ακριβείς βολές.
Δυνατότητες:
Το ελικόπτερο S-64 έχει την δυνατότητα μεταφοράς έως και 30.000 γαλονιών (114.000 λίτρων) την ώρα. Η δεξαμενή του μπορεί να δεχθεί νερό – θαλασσινό και γλυκό-επιβραδυντικό υγρό, ή και αφρό.
To S-64 έχει δύο επιλογές υδροληψίας:
– Από υδάτινη επιφάνεια η οποία επιτρέπει την υπέρπτηση με ταχύτητα 40 κόμβων:
To S-64 χρησιμοποιεί το sea snorkel, έναν μεταλλικό σωλήνα που καταλήγει σε αντλιοτουρμπίνα η οποία βυθίζεται στο νερό, γεμίζοντας έτσι τη δεξαμενή σε 35-40 δευτερόλεπτα.
– Από υδάτινη επιφάνεια περιορισμένων διαστάσεων η οποία επιτρέπει την υδροληψία μόνο με αιώρηση:
Ο ανεφοδιασμός γίνεται σε 40-45 δευτερόλεπτα από έναν εύκαμπτο σωλήνα μήκους τεσσάρων περίπου μέτρων.
Η δυνατότητα υδροληψίας από μικρές υδάτινες επιφάνειες είναι ασυνήθιστη για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, και πολύ σημαντική καθώς επιτρέπει ταχύτερο ανεφοδιασμό σε ηπειρωτικές περιοχές και πυρόσβεση με γλυκό νερό, το οποίο, σε αντίθεση με το θαλασσινό, δεν έχει σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις.
Mε πληροφορίες από up stories, Γιώργος Λιναρδής, patrisnews.com