Ενισχυμένη αλλά με… το παλαιό καθεστώς λειτουργίας η Πυροσβεστική στη μάχη με τις πυρκαγιές

01/05/2020
by
Ενισχυμένη αλλά με... το παλαιό καθεστώς λειτουργίας η Πυροσβεστική στη μάχη με τις πυρκαγιές

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Ξεκινάει από σήμερα Πρωτομαγιά η αντιπυρική περίοδος για το 2020 και αυτή τη φορά τα κονδύλια που δίνονται για τη δασοπροστασία της χώρας είναι περισσότερα από ποτέ, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα ακολουθήσει τελικά το παλιό νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών της, και όχι το ανανεωμένο, που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη δυναμικότητα της Πυροσβεστικής, φέτος εκμισθώνονται 20 ελικόπτερα, συνολικής δαπάνης 39 εκατομμυρίων ευρώ, αριθμός ρεκόρ, με προηγούμενη χρονιά το 2007, οπότε και αξιοποιήθηκαν 19. Το διάστημα 2012 έως το 2016 είχαμε δύναμη 10 ελικοπτέρων και τη διετία 2017-2019 αξιοποιήθηκαν 13 ελικόπτερα.

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των πυροσβεστών, μονίμων, πενταετούς υποχρέωσης και εποχικών, που συνολικά ανέρχονται σε δύναμη 16.500 ανθρώπων, αυξημένη κατά 1.300 πυροσβέστες, σε σχέση με το 2019.

Ο κρατικός μηχανισμός με τις αυξημένες αυτές δαπάνες, αν και η χώρα βρίσκεται εκ νέου σε οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, δείχνει ενισχυμένος προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες, όπως προκύπτουν κάθε καλοκαίρι, προκλήσεις της δασοπυρόσβεσης.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί σε νομικούς κύκλους το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός τελικά δεν θα είναι σύμφωνο με τον αναθεωρημένο νόμο (Ν. 4662/2020 ΦΕΚ 27/Α/07-02-2020) -αν και αυτό ακριβώς ανακοίνωσε σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα-, αλλά με βάση το προηγούμενο καθεστώς!

Όπως προκύπτει  από τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εκδόθηκε στις 18 Απριλίου 2020 «αποφασίστηκε η αναβίωση ή εξακολούθηση λειτουργίας επιχειρησιακών και διοικητικών δομών, λειτουργιών και οργάνων σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους προ της δημοσίευσης του Ν.4662/2020», ενώ αναφέρεται και «ότι δεν έχουν εκδοθεί σχετικές κανονιστικές πράξεις για τα οργανωτικά λειτουργικά και τεχνικά θέματα των διάφορων οργάνων»!

H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14.03.2020 με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναφέρει συγκεκριμένα στο 4ο άρθρο της:

4. Μέχρι την έκδοση των κανονιστικών πράξεων, με τις οποίες θα καθοριστούν η οργάνωση, η λειτουργία, οι αρμοδιότητες και η διάρθρωση των επιχειρησιακών και διοικητικών δομών και λειτουργιών που προβλέπονται στον ν. 4662/2020, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ορίζεται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν ή αναβιώνουν επιχειρησιακές και διοικητικές δομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, όπως ίσχυε πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4662/2020.

Έτσι ο ανανεωμένος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (Ν. 4662/2020) φαίνεται ότι αναβάλλεται για τις… καλένδες, αφού τελικά οι δομές της Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν έτοιμες, πιθανότατα εξαιτίας άλλων αναγκών ή προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία, να τον εφαρμόσουν.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος-Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός, δηλώνει στο zougla.gr σχετικά:

«Η πολιτική ηγεσία του ΠΣ μπρος σε μια νέα πιθανή αποτυχία του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού και γενικά του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όμοιας με εκείνη που οδήγησε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι το 2018, και δεδομένου ότι και κατά τη νέα αντιπυρική περίοδο θα εφαρμοστεί το ίδιο νομικό πλαίσιο εκείνης της περιόδου, προτίμησε, αντί να προβεί σε έναν αποτελεσματικό αντιπυρικό σχεδιασμό, να επιβαρύνει υπερβολικά τον φορολογούμενο πολίτη. Όμως πολιτική δεν γίνεται στην πλάτη των πολιτών, μάλιστα σε μια δεινή για την οικονομία της χώρας περίοδο, λόγω των συνεπειών της πανδημίας».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο:

Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κύριος βραχίονας Πολιτικής Προστασίας, έχει αναλάβει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών καθώς και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών, που απειλούνται από αυτές (Ν. 4662/2020 ΦΕΚ 27/Α/07-02-2020). Το έργο αυτό υποστηρίζεται και από άλλους φορείς πολιτικής προστασίας.

Το δάσος είναι φυσικό αγαθό, µε πολύπλευρη σηµασία. Έχει ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, την υγεία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο µε τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονοµική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και φυσικά για τη δηµιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν σήμερα τον σημαντικότερο εχθρό του δάσους. Καταστρέφουν ολοκληρωτικά μεγάλες εκτάσεις δασικής βλάστησης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Μπορεί να προκληθούν είτε από φυσικά αίτια είτε από τον άνθρωπο, δεδομένου ότι η πυρκαγιά ως οικολογική διαταραχή υπάρχει σε όλα τα επίγεια οικοσυστήματα.

Επειδή το δάσος μπορεί να υπάρχει χωρίς τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει, είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο αυτή τη φυσική κληρονομιά.

Στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται κάθε αντιπυρική περίοδο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, χρειαζόμαστε όλοι.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, πάντα δίπλα στον πολίτη, συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, ώστε να αποφεύγεται η έναρξη της πυρκαγιάς από αμέλεια.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες)

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά

Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας

Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις

Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς

Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου

Οι ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούμε, μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά

Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται

Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή

Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά

Για την δική μας ασφάλεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Don't Miss

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Βουνιχώρα Φωκίδας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Βουνιχώρα Φωκίδας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά στην Βουνιχώρα Φωκίδας,
Είναι απαραίτητες οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;

Είναι απαραίτητες οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;

Είναι απαραίτητες οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας;