Σε όλο τον κόσμο, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αφανίζουν τα δάση και την άγρια ζωή, ενώ καταστρέφουν περιουσίες, απειλώντας εν τέλει την ίδια τη ζωή μας. Κάθε χρόνο 350 εκατομμύρια στρέμματα γης γίνονται στάχτη, πλήττοντας άμεσα το περιβάλλον, αλλά και το ίδιο μας το μέλλον μας. Οι «μεγαπυρκαγιές» δεν είναι νέο φαινόμενο. Υπήρχαν και στο παρελθόν. Το νέο στοιχείο είναι η όλο και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής τους ανά τον κόσμο.
Πολλά ντοκιμαντέρ μιλούν ήδη για την κλιματική κρίση, την ανάγκη για μια παγκόσμια αφύπνιση και μια αλλαγή στη συμπεριφορά και τις συνήθειές μας. Το ντοκιμαντέρ «Μέγα-Πυρκαγιές» αναδεικνύει και κάτι ακόμα: τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στην πρόληψη.Η ταινία ταξιδεύει στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ινδονησία για να συναντήσει επιστήμονες, ερευνητές, νομικούς, πυροσβέστες, φυσικούς γεωγράφους και ειδικούς που ερευνούν γιατί οι φωτιές ξεφεύγουν από τον έλεγχο και γιατί η πρόληψη και η αλλαγή στη συμπεριφορά μας είναι η επιτακτική λύση.
Στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018 και την έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού που οδήγησε σε μια τραγική «παγίδα θανάτου». Ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος εξηγεί την τοπογραφία της περιοχής και τον ρόλο που έπαιξε η έλλειψη προετοιμασίας που ήταν οι πιο καθοριστικοί παράγοντες στην εξέλιξη της πυρκαγιάς.