Ο Διοικητής της Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης συμβουλεύει τους Ξανθιώτες:
Να κάνουν συντήρηση, πριν αρχίσουν να δουλεύουν τα τζάκια, τις σόμπες και ο,τι έχει καπνό και καπνοδόχο και επιπλέον μέσα στην χρονιά – ανάλογα με το πόσο το χρησιμοποιεί – να το καθαρίζει. Θέλουμε καθάρισμα της καμινάδας. Επίσης, όποιος ψήνει στο τζάκι κρέατα κλπ, θα πρέπει να το καθαρίζει και συχνότερα γιατί μαζεύονται τα λίπη. Στην ουσία τα υπολείμματα της καύσης είναι αυτά που παίρνουν φωτιά και συνήθως τα λίπη και τα έλαια. Έχει μεγάλη σημασία ο τακτικός καθαρισμός. Εξαρτάται επίσης και από την κατασκευή. Αν η καμινάδα – για παράδειγμα – ακουμπά σε κάποιο ξύλο της οροφής (της σκεπής), τότε υπάρχει κίνδυνος, να καεί όλο το σπίτι.
ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΡΥΠΑΝΣΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΦΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Αναφορικά με αυτά που «καίει» ο καθένας για να ζεσταθεί, ο ίδιος τόνισε ότι:
Δεν είναι δικό μας θέμα το τι ποιότητα ξύλου καίει ο καθένας και το κατά πόσο υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος. Μόλυνση του περιβάλλοντος υπάρχει σίγουρα ακόμη και αν καίει κάποιος κοινά ξύλα, μέχρι έναν βαθμό βέβαια. Υπάρχει μέσα στην πόλη και κυρίως όταν δεν φυσά, καταλαβαίνουμε ότι η ατμόσφαιρα γίνεται λίγο αποπνικτική. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν μπορούμε να το μετρήσουμε αυτό. Θα πρέπει να υπάρξουν μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πάντως, ότι υπάρχει εμφανές θέμα, υπάρχει, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο στην πόλη μας. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια – από την στιγμή που άρχισαν να δουλεύουν περισσότερο οι ξυλόσομπες και τα τζάκια – κάθε Χειμώνα το αντιμετωπίζουμε αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι – ακόμη τουλάχιστον – δεν υπάρχουν αντίστοιχες κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, αναφορικά με φωτιές σε διαμερίσματα από σόμπες, τζάκια κλπ, καθώς – όπως αναφέρει ο Δ/της της Π.Υ Ξάνθης, δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα μεγάλα κρύα, οπότε τώρα είναι ο καιρός που απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή…
thraki.com.gr