Κακοκαιρία “Ελπίς”: Πυροσβέστες καταγγέλλουν την Περιφέρεια Αττικής.
Μίσθωσαν μηχανήματα έργου από ιδιώτες για να απεγκλωβίζουν πολίτες από τα χιόνια και τελικά, όπως διαπίστωσαν όλοι, οδηγοί ξέμειναν για ώρες ακινητοποιημένοι και παγωμένοι στις… ακριτικές λεωφόρους Μεσογείων και Κατεχάκη. Η «Ειδική Μονάδα Άμεσης Επέμβασης και Απεγκλωβισμού» όπως ονομάστηκε η υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής δεν αποδείχτηκε και πολύ αποτελεσματική! Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και του κ. Πατούλη προχώρησε με ανακοίνωση της η Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ.). Όμως οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω… «Η εμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής και κάθε άλλης Περιφέρειας οφείλει να σέβεται τη νομιμότητα και να μην προβαίνει ούτε στο ελάχιστο σε οτιδήποτε θυμίζει αντιποίηση Αρχής. Οι θεσμοθετημένοι αριθμοί έκτακτης ανάγκης είναι οι: 112, 199, 100, 166 κατά αντιστοιχία των επίσημων Φορέων και όχι το 1110 της Περιφέρειας Αττικής».
Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, μέλος της Ε.Π.Α.Υ.Π.Σ, εξηγούσε στη zougla.gr ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει συγκεκριμένους αριθμούς όπου θα μπορεί να καλεί για βοήθεια και όχι να μαθαίνει ξαφνικά έναν οποιανδήποτε αριθμό για χάρη εντυπώσεων. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα ειδικά την ώρα που επιχειρούν δεκάδες συνάδελφοι».
Η Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, τώρα που η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ» τελείωσε αφήνοντας πολλές «ανοιχτές πληγές» θέλησε να εξηγήσει τον ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς κάποιοι προσπάθησαν να το υποβαθμίσουν. «Για μια σύγχρονη και οργανωμένη πολιτική προστασία ευρωπαϊκού κράτους δεν περιποιεί τιμή να χρειάζεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε εκ των προτέρων γνωστά επιτελικά και επιχειρησιακά ζητήματα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Άλλο η Εθνική Άμυνα της Ελλάδας μας και άλλο η Πολιτική Προστασία της».
Τέλος, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τον νόμο 4662/2020, έχει προβλεφθεί Μονάδα Επιστημονικής Υποστήριξης η οποία θα στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Π.Σ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ιδίως δε μετεωρολόγους, δασολόγους, δασοπόνους, μηχανικούς, γεωλόγους, πτυχιούχους διαχείρισης – ανάλυσης κρίσεων κλπ). Ωστόσο μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά, δεν εχει ενεργοποιηθεί.
«Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω Μονάδα όταν επιτέλους ενεργοποιηθεί πρέπει να είναι άρτια εξοπλισμένη με σύγχρονο και κατάλληλο Υπολογιστικό Σύστημα ικανό για ανάλυση όγκου επιστημονικών δεδομένων σε επιχειρησιακό χρόνο, καθώς και πλήρως συνδεδεμένο με βάσεις δεδομένων επιστημονικών φορέων και κρατικών δομών. Το επιστημονικό αυτό προσωπικό υπάρχει και στο Π.Σ. και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναμένοντας να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, με πλήρη ενεργοποίηση της κατηγορίας προσωπικού Ειδικών Καθηκόντων εντός Π.Σ».
Πηγη:zougla.gr