Οι ακραίες πυρκαγιές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 14% έως το 2030 προειδοποιεί ο ΟΗΕ

23/02/2022
by
Οι ακραίες πυρκαγιές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 14% έως το 2030 προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η κλιματική αλλαγή και η αλλαγή χρήσης γης αναμένεται να κάνουν τις δασικές πυρκαγιές πιο συχνές και έντονες, με παγκόσμια αύξηση των ακραίων πυρκαγιών έως και 14 τοις εκατό έως το 2030, 30 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2050 και 50 τοις εκατό μέχρι το τέλος του αιώνα. σύμφωνα με νέα έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και του GRID-Arendal.

Η μελέτη ζητά μια ριζική αλλαγή στις κρατικές δαπάνες για τις πυρκαγιές, μετατοπίζοντας τις επενδύσεις τους από την αντίδραση και την απόκριση στην πρόληψη και την ετοιμότητα.

Στην έκθεση, η πυρκαγιά ορίζεται ως «μια ασυνήθιστη ή ασυνήθιστη πυρκαγιά βλάστησης που καίγεται ελεύθερα που μπορεί να εκδηλωθεί κακόβουλα, τυχαία ή με φυσικά μέσα, που επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές, οικονομικές ή περιβαλλοντικές αξίες».

Η μελέτη, Spreading like Wildfire: The Rising Threat of Extraordinary Landscape Fires , διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο ακόμη και για την Αρκτική και άλλες περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν επηρεαστεί από δασικές πυρκαγιές τους τελευταίους αιώνες. Η δημοσίευση καλεί τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια νέα «Φόρμουλα Έτοιμη για Φωτιά», με τα δύο τρίτα των δαπανών να αφιερώνονται στον σχεδιασμό, την πρόληψη, την ετοιμότητα και την ανάκαμψη, ενώ το ένα τρίτο απομένει για απάντηση. Επί του παρόντος, οι άμεσες απαντήσεις στις πυρκαγιές λαμβάνουν συνήθως πάνω από το ήμισυ των σχετικών δαπανών, ενώ ο σχεδιασμός λαμβάνει λιγότερο από το ένα τοις εκατό.

Για την πρόληψη των πυρκαγιών, οι συγγραφείς ζητούν έναν συνδυασμό δεδομένων και συστημάτων παρακολούθησης που βασίζονται στην επιστήμη με εγχώρια γνώση και για μια ισχυρότερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία.

«Οι τρέχουσες κυβερνητικές αντιδράσεις στις πυρκαγιές συχνά τοποθετούν τα χρήματα σε λάθος μέρος. Εκείνοι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι πυροσβέστες στην πρώτη γραμμή που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να καταπολεμήσουν τις δασικές πυρκαγιές πρέπει να υποστηριχθούν», δήλωσε η Inger Andersen, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP. «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών με το να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι: να επενδύσουμε περισσότερο στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς, να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσουμε την παγκόσμια δέσμευση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Οι πυρκαγιές επηρεάζουν δυσανάλογα τα φτωχότερα έθνη του κόσμου. Με πρόσκρουση που εκτείνεται για μέρες, εβδομάδες, ακόμη και χρόνια μετά την υποχώρηση των φλόγων:

· Η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται άμεσα από την εισπνοή καπνού από τις πυρκαγιές, προκαλώντας αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπτώσεις και αυξημένες επιπτώσεις στην υγεία για τους πιο ευάλωτους.

· Το οικονομικό κόστος της ανοικοδόμησης μετά το χτύπημα των περιοχών από πυρκαγιές μπορεί να ξεπεράσει τις δυνατότητες των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

· Οι λεκάνες απορροής υποβαθμίζονται από τους ρύπους των δασικών πυρκαγιών. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάβρωση του εδάφους προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στις υδάτινες οδούς.

· Τα απόβλητα που αφήνονται πίσω είναι συχνά πολύ μολυσμένα και απαιτούν την κατάλληλη διάθεση.

Οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνονται αμοιβαία. Οι πυρκαγιές επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή μέσω της αυξημένης ξηρασίας, των υψηλών θερμοκρασιών του αέρα, της χαμηλής σχετικής υγρασίας, των κεραυνών και των ισχυρών ανέμων, που προκαλούν θερμότερες, ξηρότερες και μεγαλύτερες περιόδους πυρκαγιών. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται από τις πυρκαγιές, κυρίως λόγω της καταστροφής ευαίσθητων και πλούσιων σε άνθρακα οικοσυστήματα, όπως οι τυρφώνες και τα τροπικά δάση. Αυτό μετατρέπει τα τοπία σε κουτιά, καθιστώντας πιο δύσκολο να σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας.

Η άγρια ​​ζωή και τα φυσικά της ενδιαιτήματα σπάνια γλιτώνουν από τις πυρκαγιές, ωθώντας ορισμένα είδη ζώων και φυτών πιο κοντά στην εξαφάνιση. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές στην Αυστραλία το 2020, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν εξαφανίσει δισεκατομμύρια εξημερωμένα και άγρια ​​ζώα.

Η έκθεση ανέφερε ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι μια σημαντική οδός για τον μετριασμό του κινδύνου των δασικών πυρκαγιών πριν εκδηλωθούν και για την καλύτερη αποκατάσταση μετά από αυτές. Η αποκατάσταση υγροτόπων και η επανεισαγωγή ειδών όπως οι κάστορες, η αποκατάσταση τυρφώνων, η οικοδόμηση σε απόσταση από τη βλάστηση και η διατήρηση των αποθηκευτικών χώρων είναι μερικά παραδείγματα των απαραίτητων επενδύσεων στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα στο wildfiretoday.com

Don't Miss

Πυροσβεστική: 47 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (18/07/2023)

Πυροσβεστική: 47 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (18/07/2023)

47 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι περισσότερες από
Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε μονοκατοικία στον Ταξιάρχη,