Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας κατά το διάστημα από την Πέμπτη 11.08.2022 έως και την Κυριακή 14.08.2022 είχαν ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων.
Ειδικότερα, και με βάση μετρήσεις από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων το μεσημέρι της Κυριακής 14.08.2022 εκτιμάται ότι βρισκόταν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (Εικόνα 1).
Ωστόσο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, 15 – 21.08.2022. Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά υψηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων, σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.
Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17.08.2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 3 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.
Με αφορμή την παραπάνω μεταβολή, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών, είναι σημαντικό να τονιστεί η υπεραξία της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεισφέρει σημαντικά το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, μέσα από το οποίο καθίσταται δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και η εξαγωγή πληροφορίας για την εκτιμώμενη ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων.