Με την εγκατάσταση εννέα δεξαμενών νερού για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών μέσων, με διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμούς και αποψιλώσεις δέντρων στο οδικό δίκτυο της Ηλείας, ολοκληρώθηκαν οι προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε η παράδοση, στην Π.Ε Ηλείας, οκτώ (8) κλειστών δεξαμενών νερού για τον ανεφοδιασμό των επίγειων μέσων και μιας ανοιχτού τύπου (σ.σ θα παραδοθεί εντός της εβδομάδος) για τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων, προσφορά του Ομίλου ΤΙΤΑΝ προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι δεξαμενές, έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές και σημεία που έχει υποδείξει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση τα πυροσβεστικά μέσα σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Η προσφορά αυτή ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες πυροπροστασίας της ΠΔΕ για την αντιπυρική περίοδο, η οποία περιελάμβανε αρκετές δράσεις, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε τους χρόνους ανταπόκρισης και επιτυχούς ελέγχου και καταστολής της, από το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος.
Καθαρισμοί και αποψιλώσεις
Στο παραπάνω πλαίσιο, των προληπτικών και προκατασταλτικών δράσεων εντάχθηκαν και οι εργασίες καθαρισμού και αποψιλώσεων στο Επαρχιακό και σε τμήματα του Εθνικού οδικού δικτύου, οι οποίες είχαν τεθεί σε προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό της Π.Ε Ηλείας από τον κ. Γιαννόπουλο, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, είχε ζητήσει τη συνδρομή και συνεργασία της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας και των Δασαρχείων – κατά τη διάρκεια συσκέψεων αλλά και των συνεδριάσεων του ΣΟΠΠ – προκειμένου να επισημάνουν κάποια επικίνδυνα σημεία, ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και την ασφαλή και γρήγορη απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση κινδύνου.
Μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις έγινε στο τμήμα της Ε.Ο Πύργου – Τριπόλεως, από την Τ.Κ Λούβρου έως και τη γέφυρα του Ερυμάνθου (όρια Ν.Ηλείας), όπου πέραν του καθαρισμού εκατέρωθεν της οδού απομακρύνθηκαν τα δέντρα με επικίνδυνη κλίση προς το οδόστρωμα.
Αντιπυρικές ζώνες
Επιπρόσθετα, από τις πλέον σημαντικές προληπτικές – προκατασταλτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσαν στις εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. «Έργο διττής σημασίας, αφενός για την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και αφετέρου γιατί η ύπαρξη ζώνης μπορεί να ανακόψει την πορεία της φωτιάς», εξηγεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.
Ειδικότερα, έγιναν καθαρισμοί και διανοίξεις σε εννέα (9) μεγάλες και βασικές αντιπυρικές ζώνες στις πυρόπληκτες περιοχές, το συνολικό μήκος των οποίων έφτασε τα 40 χιλιόμετρα.
Πιο συγκεκριμένα, σε περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου, η Π.Ε Ηλείας ενίσχυσε το έργο διάνοιξης στις αντιπυρικές Ζώνες α) Γούμερο – Πέρσαινα, β) Νεμούτα – Βίλια, γ) Λάλα – Βίλια, δ) Βίλια προς Κάμενα και ε) Νεμούτα προς Αμπάρι. Στην περιοχή ευθύνης του, το Δασαρχείο Ολυμπίας ζήτησε τη συνδρομή της Π.Ε Ηλείας για παρεμβάσεις στις Ζώνες α) Γραίκα – Άγιος Παντελεήμων Διασέλλων, β) Καστέικα – Πλατιάνα γ) Σμέρνα – Πλατιάνα και ε) Βρύνα – Γραίκα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Β. Γιαννόπουλος, σημειώνει πως «…οι εργασίες πρόληψης και πυροπροστασίας εντάχθηκαν σ’ ένα φάσμα δράσεων, για πρώτη φορά σε αυτό το εύρος, που ξεκίνησαν πολύ νωρίς – από τον Απρίλιο – μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Κάθε περιοχή έχει διαφορετικές ανάγκες και αυτές ικανοποιούμε, στοχευμένα, ακολουθώντας και τις επισημάνσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασαρχείων, με τους εκπροσώπους των οποίων βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία για τον καλύτερο συντονισμό, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής, όταν έχει χρειαστεί. Προτεραιότητα για εμάς είναι οι πολίτες της Ηλείας, η ασφάλειά τους σε όλα τα επίπεδα και η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής».