Από το καλό στο καλύτερο πηγαίνει η περιφέρεια της Ηπείρου στις αντιπυρικές περιόδους των τελευταίων ετών, όπου μία σειρά παραγόντων και παραμέτρων οδήγησαν σε ετήσιες μειώσεις των στρεμμάτων δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης που παραδόθηκαν στις φλόγες και του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλωθήκαν.
Η στρατηγική συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και από το φετινό καλοκαίρι με την καθοριστική συμβολή και επανεργοποίηση των Δασικών Υπηρεσιών, απέδωσε καρπούς, όπως όμως ρόλο έπαιξαν και οι ήπιες καιρικές συνθήκες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ήπειρο.
Ένας από τους λόγους επίσης οι οποίοι αναφέρονται και στον τομέα της πρόληψης ή της έγκαιρης επέμβασης και της αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης, είναι η αξιοποίηση μέσων, όπως οι κάμερες επιτήρησης και εντοπισμού πυρκαγιάς στα πρώτα της στάδια. Ήδη στην Ήπειρο και στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής λειτουργούν τέτοιου είδους κάμερες και συστήματα επιτήρησης, από την άλλη όμως η τεχνολογία παρέχει πλέον ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, για τις οποίες έκανε αναφορά σε χθεσινές του δηλώσεις ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Κοντογιάννης.
Στο σύνολο της περιφέρειας Ηπείρου, όπου και η αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και στη Δυτ. Μακεδονία, που ανήκει επίσης σε επίπεδο συντονισμού επιχειρήσεων στην ίδια διοικητική δομή, με συντονιστή τον Δημ. Κοντογιάννη, εκδηλώθηκαν 191 πυρκαγιές με τη συνολική έκταση που παραδόθηκε στις φλόγες να είναι μόλις 1.900 στρέμματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, καθοριστικός παράγοντας για τα αποτελέσματα αυτά, ήταν η συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, προσωπικά στους κ.κ Καχριμάνη και Μαυρογιώργο, αλλά και τους δήμους. Η μεγαλύτερη και δυσκολότερη στην κατάσβεσή της πυρκαγιά του καλοκαιριού στην περιοχή, ήταν αυτή της Κόνιτσας, που εκδηλώθηκε και σε μία χρονική στιγμή, που δυνάμεις από την Ήπειρο είχαν διατεθεί προς ενίσχυση άλλων δυνάμεων πυρόσβεσης σε άλλες περιοχές.
Κάμερες τεχνητής νοημοσύνης
Ωστόσο, ο κ. Κοντογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φωτιά που εκδηλώθηκε στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα και η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους, των έντονων κλίσεων και του υψομέτρου.
«Αυτό που έχουμε πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε, είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ενισχύσουμε με επιπλέον μέτρα, την επιτήρηση των περιοχών. Τέτοια μέτρα είναι οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας και τεχνητής νοημοσύνης, που εκπέμπουν ένα ηχητικό σήμα, όταν εντοπιστεί κάποιο σήμα, όπως είναι ο καπνός. Νομίζω, ότι ήδη εξετάζεται μία προμήθεια τέτοιου υλικού που θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της άμεσης επέμβασης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.
Ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Κοντογιάννης στάθηκε ακόμη στη σημαντική βοήθεια που πρόσφερε στην αντιπυρική περίοδο το νεοσύστατο Σώμα του ΕΜΟΔΕ, με την προσθήκη 50 ατόμων, που έχουν και τη γνώση και την εμπειρία και τα μέσα, για να επέμβουν καταλυτικά σε δύσκολες περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.
Προβληματισμός για τις αστικές πυρκαγιές
Τέλος και ενόψει του χειμώνα, που μέχρι στιγμής πάντως είναι απρόσμενα ήπιος και με υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Κοντογιάννης δεν έκρυψε τον προβληματισμό της υπηρεσίας για τον μεγάλο αριθμό των αστικών συμβάντων, που απασχολούν την υπηρεσία, και οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε κακή χρήση, απροσεξία ή ελλιπή συντήρηση σε τζάκια, σόμπες, κουζίνες και θερμαντικά σώματα.