Πυρκαγιά στο δάσος: Ανησυχητικές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την εισπνοή καπνού

27/06/2023
by
Πυρκαγιά στο δάσος: Ανησυχητικές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την εισπνοή καπνού

Τι αποκαλύπτει η πρώτη του είδους μελέτη για τον αντίκτυπο του καπνού στην υγεία. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Η φωτιά στο δάσος εκλύει επικίνδυνους ρύπους οι οποίοι μακροπρόθεσμα μπορεί να απειλήσουν ευθέως την υγεία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η εισπνοή του καπνού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 11 χρόνια. Μάλιστα ο κίνδυνος αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με τα επίπεδα των ρύπων που έχει εισπνεύσει κανείς.

Ωστόσο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα δεν οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα, ούτε σε καρδιολογικά, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

«Εξ όσων γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη πληθυσμιακή, προοπτική μελέτη που αξιολογεί τις συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης στα σωματίδια PM2,5 που εκλύει ο καπνός από τη φωτιά στο δάσος, και της θνησιμότητας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Shanshan Li, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πλανητικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Monash, στη Μελβούρνη.

Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση δεδομένων από 492.394 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 38 έως 73 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 11 χρόνια την πορεία της υγείας τους. Στο μεσοδιάστημα, το 5,5% από αυτούς (27,080 εθελοντές) έχασαν τη ζωή τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν τα χρόνια πριν πεθάνουν είχαν εκτεθεί σε μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 από φωτιά στο δάσος. Συνέκριναν επίσης τα επίπεδα αυτών των ρύπων με τις αιτίες θανάτου.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Hazardous Materials. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανακάλυψαν πως κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3 στην έκθεση στα PM2,5 από τη φωτιά στο δάσος, σχετιζόταν με αύξηση 0,4% στον κίνδυνο θανάτου από κάθε παθολογική αιτία.

Η αύξηση αυτή δεν μοιάζει σημαντική. Ωστόσο στις φωτιές που καίνε τα δάση του Καναδά τον τελευταίο μήνα, μόνο μία ημέρα (στις 8 Ιουνίου) τα επίπεδα των PM2,5 έφτασαν τα 460 μg/m3, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η φωτιά στο δάσος δεν σχετίζεται μακροπρόθεσμα με τη θνησιμότητα από:

Αναπνευστικές παθήσεις
Καρδιαγγειακά προβλήματα
Νοσήματα ψυχικής υγείας

Αυτό μοιάζει αντιφατικό με ό,τι γνωρίζαμε έως σήμερα. Εν τούτοις, η Dr. Li επεσήμανε πως άλλο τι ισχύει βραχυπρόθεσμα και άλλο σε βάθος χρόνου.

Εκείνο που αυξανόταν σημαντικά ήταν ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο. Σύμφωνα με την μελέτη, κάθε αύξηση κατά 10 μg/m3 στην έκθεση στα PM2,5 από τη φωτιά στο δάσος, σχετιζόταν με αύξηση κατά 0,5% στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Πως θα μπορούσαν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια από την φωτιά στο δάσος να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτό; Οι πιθανοί μηχανισμοί είναι πολλοί, λένε οι ερευνητές. Η εισπνοή του καπνού μπορεί λ.χ. να προκαλεί έντονη φλεγμονή, η οποία είναι γενεσιουργός αιτία πολλών παθογενειών.

Επιπλέον, τα σωματίδια PM2,5 μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική δυσλειτουργία. Ή πολύ απλά μπορεί ο οργανισμός των πασχόντων από καρκίνο, που ήδη είναι εξασθενημένος, να είναι πιο ευάλωτος στις επιδράσεις τους.

iatropedia.gr

Don't Miss

Αγρίνιο: Φωτιά κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση

Αγρίνιο: Φωτιά κοντά στην Αστυνομική Διεύθυνση

Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγρινίου επιχειρεί τώρα για την
Πυρκαγιά εν υπαίθρω στον Ωρωπό Αττικής

Πυρκαγιά εν υπαίθρω στον Ωρωπό Αττικής

Άμεση επέμβαση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της